Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Glede na Nasine znanstvenike smo rojeni kot kreativni geniji in izobraževalni sistem nas poneumlja | Psihologija

Naš naravni kreativni genij postaja vse trši od našega rojstva naprej.

Na TedX Tucson je dr. Goerge Land odvgel bombo, ko je povedal svoji publiki o šokirajočih rezultatih testa kreativnosti razvitega za NASO, toda so ga ščasoma začeli uporabljati na solških otrokih (glej celoten video spodaj).

NASA je kontaktirala dr. Georga Landa in Beth Jarman, da naj razvijeta visoko specializiran test, ki bi jim dal sredstva za učinkovito merjenje kreativnega potenciala NASINIH raketnih znanstvenikov in inženirjev. Test je bil zelo učinkovit za NASINE namene, vendar je znanstvenikom ostalo nekaj vprašanj: od kod pride kreativnost? Se nekateri ljudje rodijo z njo ali se jo da naučiti? Ali pride kreativnost iz izkušenj?
Znanstveniki so dali potem test 1.600 otrokom v starostnem razredu med 4 in 5 let. Kar so odkrili jih je šokiralo.

Vir: https://ideapod.com/

Preberite več: Glede na Nasine znanstvenike smo rojeni kot kreativni geniji in izobraževalni sistem nas...

Mnogi ljudje slišijo glasove in to ni vedno znak bolezni | Psihologija

Ali ste kdaj imeli glas v svoji glavi, ki se ni zdel kot vaš lastni? Ali ste slišali glas, ki je govoril na glas, za katerega ste vedeli, da ga ni v resnici tam? Psihologi so po navadi rekli, da so le-ti znak mentalne bolezni. Vendar pa se je sedaj pokazalo, da niso nenavadni – celo ljudje, ki slišijo dosti glasov, imajo širok razpon z njimi.

Nova študija objavljena ta teden v The Lancet Phychiatry je rezultat online raziskave in globoke analize 153 ljudi, ki slišijo glasove. Kar so raziskovalci odkrili, je bilo to, da obstaja velika variacija v tem, kako ljudje »slišijo stvari«. Na primer, stereotip osebe s šizofrenijo je v tem, da slišijo jezen glasove, ki jim pravijo, da naj počnejo strašne stvari – vsi smo to videli v neštetih filmih o slabih stvareh.  Vendar pa mnogi ljudje, ki slišijo glasove, pravijo, da to niso tako dosti »glasovi« kot osebe z osebnostmi, ki želijo vzdrževati pogovor. Pogosto so to notranji glasovi in ne pravijo ničesar na glas. To je skoraj kot da bi bili pretirana oblika notranjih dialogov, ki jih imamo v naši glavi vsak dan, ko debatiramo kaj narediti po delu ali če naj v resnici zapravimo kup denarja za nov MacBook.

vir: https://gizmodo.com

Preberite več: Mnogi ljudje slišijo glasove in to ni vedno znak bolezni | Psihologija

Avtizem se začne mesece pred tem, kot se pojavijo siptomi | Psihologija

Nova študija ojbjavljena ta teden v reviji Nature sugerira, da obstaja dokaz o avtizmu v možganih dolgo pred tem, ko se začnejo pojavljati simptomi. Tipično so otroci diagnosticirani s to motnjo pri dveh letih, čeprav je to pogosto tudi pozneje. Znanstveniki so sedaj zmožni odkriti motnjo dosti pred otrokovim prvim rojstnim dnevom preko preiskave z magnetno resonanco (MRI). Scientific American poroča:
Raziskovalci so izvedli MRI skane 3-krat na 150 otrocih: ko so bili stari šest mesecev, pri enem letu in dveh letih. Le nekaj čez 100 otrok je bilo visoko rizičnih, ker so imeli starejšega brata, ki je bil diagnosticiran z avtizmom. Hitrejša stopnja rasti zunanjih področij njihovih možganov je pravilno predvidila pri osmih od desetih otrocih, kar se pokaže pri otrocih z visokim rizikom za to stanje. Povečanje možganov se zdi, da korelira s pojavitvijo simptomov, pravi Heather Hazlet, psihologinja na Univerzitetnem Inštitutu za Razvojne Nemzmožnosti v Severni Karolini (CIDD) in vodilni avtor študije.

Še vedno pa je le z 10 rizičnimi otroci študija premajhna, da bi se jo lahko smatralo za dokončno - niti ne bi smeli zdravniki hiteti z uporabo MRI, da bi diagnosticirali avtizem, pravi Hazletova. Vendar pa če so rezultati študije potrjeni v prihodnjih raziskavah, bi le to lahko ponudilo novo opcijo za prikaz visoko rizičnih otrok preden postanejo njihovi simptomi očitni - in verjetno v času, ko bo zdravljenje najbolj učinkovito.

vir: https://science.slashdot.org/

Študija pravi, da vitamini B zmanjšujejo simptome šizofrenije | Psihologija

Nova študija, ki je objavljena v reviji Psihološka medicina razkriva, da visoke doze vitaminov B zmanjšajo simptome šizofrenije. Raziskovalci so odkrili, da uporaba vitaminov B, vključno z vitaminom B6, insotolom in B12 kot dodatek k antiphohitokom v veliki meri izboljša simptome izčrpavajočega stanja. Newsmax poroča:

Za novo študijo so raziskovalci identificirali 18 kliničnih poizkusov s kombinacijo 832 pacientov, ki so prejemali antipsihotično zdravljenje šizofrenije. Odkrili so, da intervencije z vitaminom B, ki so uprabljale večje doziranje ali so kombinirale več vitaminov so dosledno učinkoviti pri zmanjšanju psihiatričnih simptomov, kjer pa so ti, ki so uporabljali manjše doze bili neučinkoviti. Dokazi tudi sugerirajo, da so nadomestki vitamina B prinašali največjo korist, ko so jih dodali množici zdravil zgodaj po diagnozi.

vir: https://science.slashdot.org/

Osebnostne lastnosti so povezane z razlikami v možganih | Psihologija

Naša osebnost je morda oblikovana na način, kako delujejo naši možgani, saj lahko dejansko oblika naših možganov samih zagotovi presenetljive namige o tem, kako se obnašamo - in naš riziko za razvoj mentalnih zdravstvenih motenj - predlaga študija, ki je objavljena danes. Glede na psihologe, je lahko izrena raznovrstnost človeških osebnosti razdeljena na tako imenovanih “Velikih Pet” osebnostnih značilnosti., tako rekoč nevroticizen (kako muhasta je oseba), s tem, kako zelo smo obremenjeni z nečim izven nas in iz tega pridobivamo zadovoljstvo (kako entuziastična je oseba), odprtost (kako svobodogledna je oseba), strinjavost (mera altruizma), in zavestnost (mera samo nadzora). V študiji objavljeni danes v Social Cognitive and Affective Nuroscience, je mednarodna ekipa znanstvenikov iz Združenih držav, Združenega kraljestva in Italije analizirala niz podatkov predstavitev možganov čez 500 posameznikov, ki so javno dostopni preko Human Connectome Projecta, glavne iniciative  Združenih držav, ki je bila financirana s strani Nacionalnega inštituta za zdravje. Posebno so raziskovalci opazovali razlike v možganaski korteksni anatomiji (strukturi na zunanji plasti možganov) in jih merili s tremi merili - gotota, področje in količina zgubanosti korteksa - in kako se ta merila nanašajo na Pet Velikih osebnostnih značilnosti.

Študija je bila objavljena v reviji Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Vir: https://science.slashdot.org/

Po štiridesetem letu bolj srečni in imamo manj stresno življenje | Psihologija

Čeprav se pri štiridesetih letih že povečajo možnosti za razne zdravstvene tegobe, to očitno ne uniči sreče, ki je bolj značilna za to starostno obdobje. Po štiridesetem letu sodeč po raziskavi strokovnjakov z University of California San Diego School of Medicine nismo le bolj srečni, ampak je življenje v tem času tudi manj stresno. Za najbolj stresno obdobje so strokovnjaki označili obdobje med 20. in 30. letom. 

Po tridesetem letu je sreča sodeč po raziskavi iz leta v leto vse večja in se povečuje tudi po štiridesetem, petdesetem in šestdesetem letu.

Bolj modri in bolj prilagodljivi

V raziskavi so merili fizično zdravje ljudi, njihove kongnitivne sposobnosti in druge dejavnike povezane z duševnim zdravjem in stopnjo zadovoljstva. Sodelovalo je 1.546 moških in žensk v starosti od 21 do 100 let. Udeleženci pa so bili izbrani povsem naključno. 

Izkazalo se je, da so bili starejši ljudje v raziskavi kljub raznim zdravstvenim tegobam bolj srečni in pod manjšim stresom.

Ena od hipotez, zakaj je temu tako je, da se s starostjo povečuje modrost. Zato so starejši ljudje bolj spretni pri prilagajanju, bolj čustveno stabilni in pod manjšim stresom.  

vir: http://www.zurnal24.si/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer