Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Znanstveniki spreminjajo naše razumevanje kako anestezija naredi zmedo v naših možganih | Anesteziologija

Neumno je misliti, da še vedno prav ne razumemo mehanizma za eno najpogostejših medicinskih intervencij – splošno anestezijo. A raziskovalci v Avstraliji so pravkar prišli korak bližje s tem, ko so odkrili, da nas eden najbolj pogosto uporabljanih anestetikov ne potone v spanec, prekine tudi komunikacijo med možganskimi celicami. Ekipa je raziskovala zdravilo propofol, super popularno opcijo pri operacijah širom sveta. Močan sedativ, zdravilo za katero se misli, da nas pogrezne v spanec skoz svoj učinek na GABA nevro-transmiterski sistem, glavni regulator naših ciklov spanca in budnosti v možganih. A vsako, ki je bil »pod narkozo« bo vedel, da se prebujanje iz splošnih anestetikov čuti drugače kot prebujanje iz običajne jutranje omotice. Poleg tega pa še nekateri ljudje lahko izkušajo stranske učinke, tako, da so znanstveniki poizkusili razvozlati kaj drugega lahko še zdravilo počne možganom.

Preko uporabe primerkov živih nevronskih celic podgan in vinskih mušic so bili raziskovalci zmožni slediti nevro transmiterski aktivnosti zahvaljujoč mikroskopu z zelo visoko ločljivostjo in odkrili, da propofol ustvarja zmedo pri ključnem proteinu, ki ga uporabljajo živčne celice pri komunikaciji med sabo. Tega proteina, ki se imenuje syntaxin1A, se ne najde le pri živalskih modelih – tudi ljudje ga imajo. In zdi se, da anastetična zdravila zavirajo ta protein in s tem naredijo drugače normalno možgansko aktivnost počasno, vsaj za nekaj časa. Raziskovalci mislijo, da je lahko ta prekinitev kjuč do tega kako profopol omogoči, da se zgodi operacija brez bolečin – najprej nas uspava kot bi se to zgodilo pri normalnem spancu, potem pa popelje zadeve naprej s prekinitvijo možganske povezljivosti.

Raziskava je objavljena v Cell Reports.

vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer