Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Lončarji iz ledene dobe so po nesreči zabeležili moč magnetnega polja | Magnetizem

Magnetno polje zemlje smo sposobni izmeriti približno dve stoletji. Med tem časom je prišlo do postopnega upada moči polja. V zadnjih letih kot se zdi, da je stopnja moči postopno upadla, kar vodi do nekaj špekulacij, da morda Zemlja izgublja svoje magnetno polje - katastrofična možnost, ker je magnetno polje to, kar ščiti življenje na Zemlji pred močnim sončnim sevanjem. Feromagnetni delci v skalah zagotavljajo dolgočno zgodovino, ki nam govori, da so se poli včekrat zamenjali. Vendar pa nedoslednosti pri datiranju kamenin preprečuje njihovo uporabo v razumevanju magnetnega nihanja na ravni desetletij.

Sedaj je skupina arheologov in geofizikov odkrila nov način za ustvarjanje začasnih meritev po merilu desetletij moči Zemljinega magnetnega polja, ki je še starejše od odkrijtja magnetometra. Ko so žgalci lončevine v železni dobi zažgali lončevino v peči, da bi jo strdili, je spustila majhne magnetene delce v glino. Ko se je lončevina ohlajala, so se ti delci strdili. Glina je zajela posnetek zemljinega magnetnega polja. Ključno je, da so vlade iz tistega časa zahtevale, da se v lončevino zbirana obdavčitev zbranih prodanih dobrin (ti. del prodanega olivnega olja) zapečati z vladarjevim pečatom. Ti pečati so se spreminjali skozi čas, ko so bili postavljeni novi kralji ali so bile vlade popolnoma zamenjane po invaziji. Tako so z navkrižnim primerjanjem magnetnih delcev v lončevini s pečati bili razizrkovalci sposobni zložiti skupaj zgodivino moči Zemeljskega magnetnega polja, ki se razteza od 8 stoletja pred našim štetjem do 2 stoletja pred našim štetjem. Njihovi izsledki kažejo, da so velike fluktuacije v moči magnetnega polja čez obdobja normalne.

Ta študija je bila objavljena v reviji PNAS.

vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer