Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Srečajte se z Interstitiumom, največjim organom, za katerega nikoli nismo vedeli, da ga imamo | Biologija

Študija objavljena v Scientific Reports predlaga, da je bil odkrilt prej nepoznan organ v človeškem telesu. Bolj osupljivo pa je to, da dokument postavlja v ospredje zamisel, da je ta novi organ največji po volumnu med vsemi 80 organi – če je to, kar so raziskovalci našli, organ. Novi organ, kot razlaga patologist Neil Theise, je ozka plast gostega tkiva, ki povezuja po celem telesu, ki se nahaja med našo kožo in znotraj srednjega nivoja vsakega notranjega organa. Organ tudi sestavlja vsako fasado ali tanki medprostor tkiva, ki ločuje vsako mišico in vsa tkiva okoli vsake vene in arterije, od največje do najmanjše. Kar se je v začetku zdelo kot trdno, gosto in povezujoča plast tkiva, je pravzaprav kompleksna mreža s tekočino napolnjenih votlin, ki so močne in fleksibilne, a še vedno tako majdene in nerazločljive, da so pobegnile pozornosti najbistrejših umov generacij. Dejansko, kot to razlaga Theise, bi lahko ta »interstitium« razložil mnoge skrivnosti moderne medicine, pogosto zavržene s strani ustanov bodisi kot neumne ali kot razložljive z drugimi fenomeni. Pomislite na akupunkturo, kot pravi Thiese – sunke energetskega zdravljenja lahko sledimo do interstitiuma. Ali je mogoče interstitium deloval kot »absorber šoka«, nekaj, kar je zavarovalo druge organe in mišice pri dnevnih opravilih. Hkrati pa je prostor v neposredni komunikaciji z limpatičnim sistemom, kot izvor lifmne tekočine – kar pomeni, da sistem interstitiuma napolnjen z zadnjimi potkami iz tekočine lahko razloži metastaze rakastih celic in njihovo hitro širitev onstran meja organa, kjer se je rak začel.

vir: https://slashdot.org/

Napačno razumevanje tega kako naša telesa vidijo svet | Biologija

 

Najverjetneje ena prvih stvari, ki ste se jih naučili v vrtcu, je bila ta, da imate pet čutov; vid, okus, voh, sluh in otip. Vendar pa je dejanska številka verjetno dosti višja kot to, mogoče v tridesetih. In obstaja še veliko več česar ne vemo o čutih kot o njih vemo.

 

Predvsem so naši čuti le načini, na katere spremenimo zunanji svet v podatke za naše možgane, da jih le-ti lahko sprocesirajo. In resničnost ni vedno takšna kot jo naši možgani izkušajo. Ameriški muzej naravne zgodovine v New Yourku je pred kratkim odprl celotno razstavo, ki se imenuje Naši čuti, za katero skrbi kurator in molekularni biolog Rob DeSalle, ki raziskuje čute pri živalih (kot npr. pri ljudeh) vključno s temi, o katerih so vas morda vaši učitelji pozabili podučiti ali o njih ne vedo čisto nič.

 

vir: https://gizmodo.com/how-our-bodies-sense-the-world-is-misunderstood-1821219506

Preberite več: Napačno razumevanje tega kako naša telesa vidijo svet | Biologija

Raziskovalci so odkrili presenetljivo novo vlogo pljuč: Produkcijo krvi | Biologija

Pri eksperimentih, ki so vključevali miši je ekipa odkrila, da pluča ustvarjajo več kot 10 milijonov plateltov (majhnih krvnih celic) na uro, kar je enako večini plateltov v živalski cirkulaciji. To se križa z deseltletja trajajočo predpostavko, da je kostni mozeg tisti, ki ustvarja vse krvne komponente, Raziskovalci iz Univerze v Karolini iz San Francisca so odkrili do sedaj še nepoznan skupek izvornih krvnih celic, ki omogočijo, da se to zgodi znotraj plučnega tkiva - celice, za katere se je nepravilno predpostavljalo in v glavnem obstajajo v kostnem mozgu. “To odkritje nedvomno sugerira bolj napreden pogled na pljuča - da le-te ne obstajajo samo zaradi dihanja, temveč tudi ključni partner pri formiranju kjučnih vidikov krvi”, je rekel oden od raziskovalcev, Mark R. Looney.

Več: https://science.slashdot.org/

Znanstveniki uporabljajo izvorne celice za regeneracijo zunanjega sloja človeškega srca | Biologija

Ekipa znanstvenikov iz Massachusetts General Hospital in Harvard Medical School je uporabila odrasle izvorne celice za regeneracijo funkcionlnega človeškega srčnega tkiva. Študija, ki je objavljena v reviji Circulation Research, podrobno razlaga, da je ekipa vzela odrasle kožne celice z uporabo tehnike Znanilna (Messenger) RNK, da jih je spremenila v pluripotentne izvorne celice pred tem, kot jih je inducirala, da so postale dva različna tipa kardialnih celic. Potem so dva tedna v srca vodili hranilno raztopino, jim je to dovolilo da so se razvila pod enakimi pogoji kot bi rastlo srce v človeškem telesu. Po obdobju dveh tednov so srca vsebovala dobro strukturirano tkivo, ki se je zdelo podobno temu, ki je vsebovano v razvijajočih se človeških srcih. Ko so v njih spustili električni šok, so začela biti. To je najbližje, kar so medicinski raziskovalci prišli pri rasti popolnoma bijočega človeškega srca.

vir: https://science.slashdot.org/

Slovenski znanstveniki spremenili celice tako, da prepoznajo vnetne procese in začnejo proizvajati zdravilo | Biologija

Znanstveniki s Kemijskega inštituta so poskrbeli za nov dosežek na področju razvoja celičnega zdravljenja vnetnih bolezni. Sodelavci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo so spremenili človeške celice tako, da samostojno prepoznajo vnetne procese v telesu in začnejo proizvajati in izločati protivnetne proteine kot zdravilo.

V tem dosežku gre za celično terapijo, kjer v telo vstavijo kapsule s spremenjenimi celicami, ki začnejo izločati zdravilne proteine, šele ko pride do nastanka vnetja. Celice so v poroznih kapsulah zaščitene pred lastnim imunskim sistemom, tako da bi lahko uporabili enak tip celic za vse paciente, kar bi lahko povečalo dostopnost celičnega zdravljenja.

Preko poroznih kapsul lahko celice prejemajo hrano in ob aktivaciji izločajo terapevtske proteine, kot so protitelesa, ki nevtralizirajo vnetje, podobno kot biološka zdravila za zdravljenje vnetne črevesne bolezni, so še sporočili s Kemijskega inštituta.

vir: www.24ur.com

Preberite več: Slovenski znanstveniki spremenili celice tako, da prepoznajo vnetne procese in začnejo...

Kajenje pokrene stotine DNK mutacij vsako leto | Biologija

In niso samo v pljučih.

Veste, da je kajenje slabo za vaše zdravje. Kljub temu pa so znanstveniki pravkar vrgli dodatno svetlobo na to, kako te toksične kemikalije sabotirajo vaše telo. Novo objavljena študija je določila, da kadilec, ki pokadi škatlico na dan tipično ustvari 333 mutacij DNK na leto in samo pol od njih (150) je v pljučih. Prihjaja tudi do mutacij v grlu (97), žrelu (39), ustih (23), mehurju (18) in jetrih (6). Mnoge od teh mutacij so neškodljive, vendar pa učinkovito mečejo kocko vsako leto, ko kadimo - sprožate “kaskado” poškodb genov, ki lahko vodijo do raka.

Team je odkril to povezavo preko uporabe super računalnikov, ker je primerjal tisoče genskih sekvenc pri bolnikih z rakom (tako kadilcih, kot nekadilcih) in jih zgostil v mutacijski podpis, od katerih se jih pet navadno povezuje z rakom pri kadilcih . En podpis v določenem (kjer se spremeni nukleo baza DNK iz citozina v adenin) je bila bolj pogosta pri kadilcih na splošno, posebej pri teh, ki trpijo za rakom na pljučih ali grlu. Mutacije ne morejo narediti kaj dosti same, vendar pa pospešijo celične ‘ure’ in povečajo verjetnosti, da bo celična DNK mutirala prezgodaj.

To ne zagotavlja popolne razlage za to, kako kajenje ustvarja raka (ali dejavnike drugih tipov raka), a ilustrira kompleksnost procesa. Pomaga tudi razložiti kako kadilci razvijejo raka celo na področjih, ki ne prihajajo neposredno v stik z dimom, kot npr. mehur. In odkritja, ki jih vidite tukaj, lahko povzročijo, da se žoga vrti v smeri preprečevanja drugih, manj izogibljivih vrstam raka - lahko posredno reši vaše življenje, celo če niste nikoli prišli v bližino cigaret..

Vir: https://www.engadget.com/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer