Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Umetna inteligenca lahko zdaj predvidi samomor z zavidljivo natančnostjo | Tehnični napredek

Colin Walsh, znanstvenik podatkov na Venderbiltovem Univezitetnem Medicnskem Centru in njegovi kolegi so ustvarili algoritem za strojno učenje, ki predvideva z zoprno natančnostjo verjetnost, da bo pacient poizkusil samomor. V poizkusih so bili rezultati 80-90% natančni, ko je predvideval, če bo nekdo poizkusil samomor znotraj naslednjih dveh let in 92% natančni pri predvidevanju, če bo nekdo poizkusil samomor v naslednjem tednu. Predvidevanje temelji na podatkih, ki so na široko dostopni od vseh obiskov bolnišnice, vključujoč z leti, spolom, poštno številko, zdravili in prejšnjimi diagnozami. Walsh in njegova ekipa so zbrali podatke 5167 pacientov iz Vanderbiltovega Medicinskega Univerzitetnega Centra, ki so bili označeni z označbami samo poškodb ali s samomorilskimi nameni. Prebrali so vsakega od teh primerov, da so identificirali 3250 primerov poizkusa samomora. Ta niz več kot 5000 primerov je bil uporabljen za treniranje stroja za identifikacijo teh, katerih rizičnost kaže na poizkus samomora v primerjavi s temi, ki so se samo poškodovali, vendar pa niso kazali dokazov o namenu samomora.

vir: https://slashdot.org/

Znanstveniki ustvarjajo 3D biotiskalnik, ki je sposoben natisniti živo človeško kožo | Tehnični napredek

Španski znanstveniki pravijo, da so razvili prototip 3D tiskalnika, ki je sposoben natisniti “delujočo” človeško kožo, ki se lahko uporabi kot transplant pri pacientih, kot tudi etična alternativa živalskemu testiranju. Tako imenovan bio-tiskalnik uporablja posebno “črnilo”, ki je sestavljeno iz človeških celic in drugih bioloških komponent za ustvarjanje naravne strukture kože, vključno z zunanjim epidermisom in globljim dermičnim nivojem. Ta “bio črnila” so nanešena s posebnimi vstavljalci na podlogo za tisk za ustvarjanje kože, ki je bioaktivna in sposobna ustvariti svoj lastni človeški kolagen, kot to trdijo raziskovalci. To pomeni, da je 3D natisnjena koža v bistvu živo tkivo, kar jo naredi primerno za paciente z opeklinami in za testiranje kozmetike, kemičnih in farmacevtskih produktov. Glede na UC3M, se tehnologijo da uporabiti za tiskanje drugih človeških tkiv, čeprav jo najprej morajo odobriti regulatorji, da bi zgotovili, da koža, ki jo ustvarja ustreza uporabi na človeških pacientih.

Vir: https://hardware.slashdot.org/

Roboti izvajajo očesno kirurgijo | Tehnični napredek

Majcena nova Robotska naprava za disekcijo retine - z vzdevkom “R2D2” - ss lahko odplazi v rez v očesu in dvigne membrano v višini stotinke milimetra.

“Žice, ki omogočajo robotu, da navigira, merijo 110 mikronov počez, nekaj več, kot je premer človeškega lasu”, poroča Tehnološki pregled MIT. Robota nadzira joystick (med tem, ko zagotavlja živi prenos oftamologom). Septembra ga je profesor na Oksfordu uporabil za izvedbo prve operacije v človeškem očesu in od takrat je še pet pacientov šlo skozi operacijo, ki jo je pomagal izvesti robot v Oksfordski bolnišnici. Pri enem posegu je bila na retino samo položona genska terapja, ki zaustavi degeneracijo retine, procedura, ki jo je omogočila preciznost brez primere R2D2-ja.”

Robotska operacija se že dogaja. Članek kaže, da je Da Vinchi, kirurški robot v velikosti slona, ki popravlja toplone ventile, “operiral več kot tri milijone pacientov po celem svetu.” A oksfordski profesor verjame, da bodo ti majceni roboti “odprli vrata novim operacijam za katere človeška rona nima zadosten kontrole in preciznosti.

Vir: https://science.slashdot.org/

Raziskovalci iz Harvarda so natisnili prvo srce-na-čipu na svetu | Tehnični napredek

Raziskovalci iz harvardske univerze so uspešno 3D sprintali prvo srce-na-čipu z integriranimi senzorji, ki so sposobni meriti bitje srca. Sprintani organi so narejeni iz sintetičnega materiala, ki je ustvarjen, da posnema strukturo in funkcijo avtohtonega tkiva. Ni ustvarjeno za to, da zamenjal okvarjene organe, vendar pa se ga da uporabiti za znanstvene študije, za nekaj, kar se pričakuje, da bo posepešeno povečalo raizskovanja v novi medicini. Medicinski preboj bo morda tudi dovolil znanstvenikom, da pospešeno načrtujejo organe-na-čipu, ki bi ustrezali lastnostim specifične bolezni ali celo pacientovim celicam. Organi-na-čipu, tudi poznani z bolj tehničnim imenom mikrofiziološki sistemi, poustvarjajo strukturo in funkcijo živih človeških organov. Vsak je narejen iz prosojnega, fleksibilnega polimera, ki dovoljuje, da znanstveniki poustvarijo biološka okolja živih organov. Tudi čipi so jasni, tako, da lahko znanstveniki vidijo notranje delovanje, kako organi delujejo. Velik del preboja je bil pravzaprav razvoj šestih različnih črnil za printanje, ki so sposobna integrirati senzorje v tkivo, ki se printa. V enem ponavljajočem se procesu printanja, je ekipa 3D sprintala materiale v srce-na-čipu z integriranimi senzorji. Sonzorji so bili sposobni meritev srčnega ritma. Nova študija je objavljena v Nature Materials.

Vir: https://science.slashdot.org

IBM ustvarja prvi umetni nevron, ki zamenjuje fazo | Tehnični napredek

IBM je ustvaril prvi umetni stohastični nevron na svetu, ki menjuje fazo velikostnega razreda nano in je že ustvaril in uporabil populacijo, ki je izgrajena iz 500 le-teh, da bi obdelal signal na podoben način kot to počnejo možgani. Spletna stran Ars tehnica poroča, “Prav tako kot biološki nevron ima Umetni nevron podjetja IBM inpute (dendrite), nevronske membrane (lipidno plast) okoli ustvarjalca konic (soma, nukleus) in output (akson). Obstaja tudi mnočna povezava za nazaj, ki vodi iz ustvarjalca konic, do inputov, da bi okrepila moč nekaterih vstopnih konic. Ključna razlika je v membrani. V nevronu pojetja IBM je membrana zamenjana z majhnim izenačevalnikom iz germaniuma.antimona-telluriuma (GwSbTe ali GST). GST, ki je glavna aktivna sestavina pri ponovno prepisljivih optičnih diskih, je material, ki menjuje fazo. To pomeni, da lahko srečno obstaja v dveh različnih fazah (v tem primeru v kristalinski in amorfni) in zelo lahko prehaja med njima, ponavadi z uporabo toplote (preko laserja ali elektrike). Material, ki menjuje fazo ima zelo različne fizične lastnosti glede na to, v kateri fazi je; v primeru GST, je njegova amorfna faza električni izolator, med tem, ko kristalinska prevaja. Z umetnimi nevroni začne izenačevalnik GST življenje v svoji amorfni fazi. Potem pa, ko konice, ki pridejo iz vhodov, začne GST počasi kristalizirati. Sčasoma GST kristalizira dovolj, da postane prevoden - in voila, elektrika teče čez membrano in ustvarja konice. Po samovoljnem obdobju uporanra (obdobju počitka, kjer nekaj ni odzivno na stimuli) se GST resetira nazaj v svoje amorfno stanje in proces se začne ponovno.”

Raziskava je objavljena preko revije Nature.

Vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer