Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Znanstveniki uporabljajo kofein za kontrolo genov | Diabetes

Ekipa, ki jo je vodil Martin Fussenegger iz ETH Zuricha v Baselu je pokazala, da se lahko uporabi kofein za  sintetično gensko vezje, ki lahko potem počne uporabne stvari za nas – celo popravlja ali obravnava zdravstvena stanja. Za izrekljiv dokaz je ekipa ustvarila sistem za obravnavo diabetesa 2 tipa pri miših z srebanjem kofeina, posebno kavo Nespresso Vulloto. V bistvu, ko so živali popile kova (ali katerikoli s kofeinom prepojen izdelek), se je sintetični genski sistem, ki je bil vgrajen v njihove celice, vključil. To vodi do produkcije hormona, ki poveča proizvodno inzulina in zmanjšuje nivoje sladkorja v krvi – in do uspešnega zdravljenja diabetesa po enostavnem jutranjem napitku.

Sistem, ki je bil v torek objavljen v Nature Communications, je le začetek pravijo Fussenger in kolegi navdušeno. »Mislimo, da je kofein kandidat, ki obljublja rezultate pri iskanju najbolj primernega sprožilca genskega izraza.«, so zapisali. Izrazili so, da so sintetični biologi, kot oni sami dolgo časa zasledovali takšne sprožilce, ki lahko pritisnejo na umetno genetiko. Vendar pa so zgodnejše verzije imele težave. To vključuje antibiotike, ki lahko stimulirajo odpor do zdravil pri bakterijah in pri prehranskih dodatkih, ki lahko imajo stranske učinke. Kofein je po drugi strani ne strupen, lahko ustvarljiv in le prisoten v posebnih napitkih kot kava in čaj, pišejo. Hkrati pa je tudi na široko popularen, z več kot dve milijardi nalitih skodelic kave na svetu vsak dan.

vir: https://developers.slashdot.org/

Raziskovalci so našli več dokazov za čudno povezavo med sladkorjem in alzheimerjevo boleznijo | Diabetes

Ljudje z visokim krvnim sladkorjem izkušajo slabše dolgoročne kognitivne upade kot njihovi zdravi kolegi. Celo če niso tehnično tip 2 diabetiki, pravi nova raziskava. Odkritja niso prva, ki vežejo diabetes z ovirajočimi kognitivnimi funkcijami, vendar pa so nekatere od najjasnejših, ki kažejo, da krvni sladkor ni le marker našega prehranskega zdravja – pravi tudi napovedovalec kako shajajo naši možgani, ko postajamo starejši. »Naša odkritja sugerirajo, da intervencije, ki odlagajo začetek diabetsa kot tudi strategije upravljanja za kontrolo krvnega sladkorja, lahko pomagajo izbegniti napredovanje poznejšega kognitivnega upada na dolgi rok,« razlagajo raziskovalci, ki jih vodi epidemiolog Wuxiang Xie iz Imperialnega kolidža v Londonu. Vir podatkov, ki jih uporabljajo raziskovalci, je iz Angleške vzdolžne študije staranja, ocenjevanja zdravja v teku reprezentativnih vzorcev angleške populacije, ki je stara 5o let ali več, ki se je začela leta 2002. Za svojo analizo je team sledil 5189 udeležencem – od katerih je 55 odstotkov žensk, s povprečno starostjo 66 let – kjer je ocenjeval njihov nivo kognitivne funkcije med leti 2004 – 2005 in 2014-2015, kar je šlo čez več valov študije ELSA.

O odkritjih poročajo v reviji Diabetologia.

vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer