Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

V Bolnišnici Lyell McEvin Aboridžinski zdravilci zdravijo paciente skupaj z zdravniki in sestrami | Medicina

Javna bolnišnica v Aldelaidu se pogreza v 60.000 let staro tradicionalni medicino Aboridžinskih zdravilcev – tudi poznanih kot Ngangkari – da pomagajo zdraviti domorodske paciente.

Pod tem programom bodo tradicionalni zdravilci delali ob zdravnikih in sestrah, da bi zagotovili, kot je to opisalo osenje v bolnišnici Lyell McEvin »komplementarno« obravnavo k medicinski oskrbi.

Aboridžinska ženska in preživela od raka Roslyn Weetra, 70 let, je rekla, da je bil program korak v pravo smer za Aboridžinske ljudi.
Leta 2002, so ženski iz dežele Narungga diagnosticirali Ne-Hodginsonov limfor in so poiskali Ngangkarijsko zdrabljenje od njenega svaka, Brentona Weetra, Ngankarija iz Port Avgusta.

Preberite več: V Bolnišnici Lyell McEvin Aboridžinski zdravilci zdravijo paciente skupaj z zdravniki in sestrami...

Metoda, ki prevara rakaste celice v to, da verjamejo, da so celice maščobe in ustavi širjenje raka | Medicina

 

Raziskovalci iz Univerza iz Basla v Švici so razkrili, da lahko preprečijo formacijo metastaz s tem, da prevarajo prsne rakaste celice v maščobne celice. Študija, ki razlaga dokaz koncepta je bila objavljena v reviji Rakaste celice. O tem Tehnology report poroča:

Maligne celite se lahko pospešeno odzovejo in prilagodijo spreminjujočim z reaktivacijo celičnega procesa, ki se imenuje efitelialsko-mesenčimalska tranzicija (EMT), ki jim omogoča, da spremenijo svoje molekularne lastnosti in preprogramirajo svoje rodovniške v drugačen tip celic (celična plastičnost). Rakaste celice lahko izkoriščajo EMT – proces, ki je ponavadi povezan z razvojem organov med embriogenezo – v skladu s tem, da migrirajo stran od primarnega tumorja in od sekundarnih metastaz. Celična plastičnost je povezana z preživetjem raka, invazijo, tumorjevo heterogenostjo in odporom tako na kemo in ciljane terapije. Kot dodatek k EMT in inverznemu procesu, ki se imenuje mesenčimal-epithelialska tranzicija (MET) obe igrata vlogo pri sposobnosti raka, da ustvarja metastaze.

vir: https://science.slashdot.org

Starejši kot je zdravnik, višja je študija smrtnosti, pravi študija | Medicina

Starost vašega zdravnika lahko učinkuje na kvaliteto obravnave, ki jo prejmete – in celo zmanjša vaše možnosti preživetja – poročajo raziskovalci v British Medical Journal. Harvardski raziskovalci so pregledali podatke več kot 700.000 sprejemov bolnišnico starejših pacientov, za katere je skrbeli skotaj 19.000 zdravnikov med leto 2011 in 2014. Odkrili so, da je stopnja smrtnosti porasla korakoma s starostjo zdravnika.  Pacienti z zdravniki pod starostjo 40 so imeli 30 dnevno stopnjo smrtnosti 10,8%. Z zdravniki, ki so bili staro 40 do 49 let so se stopnje smrtnosti dvignile na 11,1%, z zdravnki med 50 in 59 let na 11,3% in z zdravniki stari 60 ali preko pa na 12,1%. Statistike so prilagojene za mnoge spremenljivke, kot stopnje smrtnosti v bolnišnicah in na različnost bolezni pacientov. Vsi pacienti so bili stari 65 ali več let in zdravstveno zavarovani. Čeprav je bil z leti povezani trend rahlo nad vsem, se je zlomil, ko so raziskovalci razsortirali zdravnike glede na število obravnavanih primerov. Starejši zdravniki, ki so sprejeli večje število pacientov niso videli, da je stonja smrtnosti njihovim pacientov porasla.

vir: https://science.slashdot.org/

Zdravila za raka dokazujejo, da so učinkovita za več različnih tumorjev | Medicina

80 pacientov je bilo vključenih v poizkus z zdravili, ki pomagajo imunskemu sistemu, da napada tumorje. Čeprav so le-ti imeli različne vrste tumorjev – pankreas, prostata, maternica ali kostni – so vsi imeli isto genetsko mutacijo, ki okvari sposobnost njihovih celic, da popravi okvarjen DNK, kar je bilo najdeno pri 4% pacientov z rakom. New York Times poroča, da so tumorji izginili in se niso vrnili pri 18 pacientih iz študije, med tem, ko so se pri 66 pacientih »tumorji bistveno skrčili in stabilizirali, namesto, da bi nadaljevali s svojo rastjo.« Poizkusi z zdravili so bili »tako udarni, da je FDA že odobrila zdravilo pembrolizumab, blagovno znamko podjetja Keytruda za paciente, katerih rak je zrastel iz genetske anomalije. To je prvič, da je bilo neko zdravilo odobreno za uporabo nasproti tumorjem, ki imajo enak genetski profil, pa kjer koli že v telesu se nahajajo.«

vir: https://science.slashdot.org/

Na desetine nedavnih kliničnih poizkusov lahko vsebuje napačne ali potvorjene podatke | Medicina

John Carlisle, anastezist, svetovalec v Torbayevi bolnišnici  je uporabil statistično orodje, da bi izvedel pregled na tisoče objav, ki so jih objavile vodilne medicinske revije. Med tem, ko je bila večina kliničnih poizkusov pravilna, je 90 od 5067 objavljenih poizkusov podleglo vzorcu, za katerega je malo mogoče, da bi se pojavil po naključju v kredibilni bazi podatkov. Guardian v zvezi s tem objavlja:

Orodje deluje s primerjavo osnovnih podatkov, takšnih kot spol, višina, teža in krvni pritisk poizkusnih udeležencev, da vi spoznali distribucijo teh variabel na naključnem vzorcu populacije. Če se osnovi podatki bistveno razlikujejo od pričakovanj, je to lahko pokazatelj napake v podatkih ali o tem, da prirejajo podatke raziskovalci, ker če so bile baze podatkov potvorjene, je zelo malo verjetno, da bi dobili naključni vzorec za naključno spremembo. V primeru japonskega znanstvenika, Yoshitaka Fujija, je odkritje takšnih anomalij povzročila raziskava, ki je zaključila, da je bilo več kot 100 njegovih objav popolnoma potvorjenih. Zadnja študija, je identificirala 90 poizkusov, ki so imeli izkrivljeno osnovno statistiko, od tega 43 meritev, ki so imele eden kvadrilijon verjetnosti, da se pojavijo naključno. Pregled vključuje popolni seznam vprašljivih poizkusov, kar je dovolilo, da je držala Carlislova metoda, vendar pa je tudi  potencialno izpostavila avtorje k kritiki. Prej se je velik obseg študij z napačnim rezultatom izognil, da bi našli avtorje. Uredniki revij, ki so zadolženi za to področje, so bili prejšnji mesec obveščeni o tem in poimenovano je bilo šest urednikov anestezioloških revij v študiji, ki so rekli, da se bodo soočili z avtorji  poizkusov, za katere se gre in izrazili misel za pokrenitev globoke preiskave v primerih, ki jih ni bilo moč razložiti.

vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer