Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

V Bolnišnici Lyell McEvin Aboridžinski zdravilci zdravijo paciente skupaj z zdravniki in sestrami | Medicina

Javna bolnišnica v Aldelaidu se pogreza v 60.000 let staro tradicionalni medicino Aboridžinskih zdravilcev – tudi poznanih kot Ngangkari – da pomagajo zdraviti domorodske paciente.

Pod tem programom bodo tradicionalni zdravilci delali ob zdravnikih in sestrah, da bi zagotovili, kot je to opisalo osenje v bolnišnici Lyell McEvin »komplementarno« obravnavo k medicinski oskrbi.

Aboridžinska ženska in preživela od raka Roslyn Weetra, 70 let, je rekla, da je bil program korak v pravo smer za Aboridžinske ljudi.
Leta 2002, so ženski iz dežele Narungga diagnosticirali Ne-Hodginsonov limfor in so poiskali Ngangkarijsko zdrabljenje od njenega svaka, Brentona Weetra, Ngankarija iz Port Avgusta.

»Le-to mi je dalo moč pri, ki sem jo potrebovala pri boju z boleznijo, za katero nisem vedela, da jo imam, seveda skupaj z medicinsko obravnavo«, je rekla.

Ga. Weetra je zaključila šest nizov kemoterapije, vendar pa se je pozneje v tem letu rak vrnil in je bil bolj agresiven.

Šla je skozi intenzivno kemoterapijo in obsevanje in na neki točki so jo sprejeli na oddelek za intenzivno nego.

Rekla je, da je ponovno poklicala Nangkarija, da ji pomaga pri njenem duhovnem zdravljenju.

»Aboridžinsko zdravljenje ti pomaga, ti da moč, te krpa navznotraj, med tem, ko greš skozi kemoterapijo in radioterapijo«, je povedala.
Ga. Weetra je rekla, da bo Ngangkarijski program bolnišnice Lyell McEvin olajšal Aboridžinskim zdravilcem, ki živijo v mestu, od katerih mnogi živijo v oddaljenih skupnostih.

60.000 let stara praksa vključuje uporabo dotika, diha in tradicionalne medicine, da se osredotoči na zdravljenje osebinega duha.

»S tem, da živiš v mestu, si na neki ravni zaprt do Aboridžinske kulture, jezika, nege dežele«, je rekla.

»Če ne bi prejela Ngangkari zdravljenja, ne bi bila močna. Ne bi bila tako uravnovešena, ne bi bila tako… odporna.«

Novi program, pravilno zdravilno

Latrell Branson, 22 let, pravtako iz dežele Narungga, je povedal, da je trpel od migren in resne bolečine v hrbtu, ko je bil mladostnik in je poiskal pomoč pri Ngangkariju.

Povedal je, da je želel bolj poiskati pomoč v bolnišnici Lyell McEvin, sedaj ko ve, da ima tudi dostop do Ngangkarija.

»Včasih sem resnično trpel težke bolečine na mojem hrbtu… To sem si dal pregledati in v rednici nisem imel več bolečine od takrat.«, je rekel.
»To te naredi bolj povezanega s tvojo deželo, s tvojo dediščino. Zaradi tega, kar si dobil ta dostop, se počutiš boljše.«

Zdravniki in izvajalci zdravstvene oskrbe so pozdravili program Ngangkari, ki združuje tradicionalno Aboridžinsko obravnavo z Zahodno medicino.
Ustanovitelj in glavni izvajalski vodja, Dr. Francesca Panzorini je rekla, da je 60.000 let staro tradicionalno Aboridžinsko medicinski sistem znanja v bolnišnicah zagotovilo smisel kulture v bolnišničnih nastanitvah.

»V preprostih besedah, ko ljudje zbolijo, Ngankuri uporabi njihovo tradicionalno metodo, da odstrani bolečino«, je rekla dr. Panzironijeva.

»Zdravilci uporabljajo metode vključno s Pampuni (zdravilni dotik), Mapampa (pihanje) in Marali (duhovno zdravljenje in tradicionalno medicino), da dopolnijo glavno zdravljenje.

»Pacienti pravijo, »Čutil sem da me je energija zapustila.« Po tem, ko se srečajo z Ngankurijem, pravijo, da se počutijo bolje, kot da bi se njihov duh vrnil.«

Poizkušajo zapreti praznino

Izvršni direktor Aboridžinskega zdravja bolnišnice Lyell McEvin Kurt Towers je rekel, da so zdravniki pritiskali, da bi delali skupaj z Ngangkarijem že nekaj časa.

»Bila je redna želja in potreba s strani naših kliničnih zdravnikov v bolnišnici in centru za mentalno zdravje, da inkorporirajo tradicionalna verovanja in duhovno jedro kot dopolnilo tradicionalni medicini« je rekel gospod Towers.

Dr. Simon Jenkins dela v bolnišnici in je rekel, da verjame, da bo to vzpodbudilo več Aboridžinskih ljudi, da poiščejo medicinsko obravnavo, ker bodo vedeli, da lahko tudi imajo dostop do Ngangkari zdravljenja.

»Če ne nasloviš duha Aboridžinskih ljudi v zdravilskem procesu, potem se bomo dosti manj vključili v sistem zdravstvene oskrbe.«, pravi.

»Preprosti telefonski klic in zmožni bomo dobiti nekoga, da jim pomaga z njihovim duhovnim zdravljenjem«

»To je en korak naprej na našem potovanju pri vseh naših storitvah, s katerimi želimo zapolniti to vrzel«, je rekel g. Towers.

Ngankariji so določeni preko njihove krvne linije in večina njih je iz dežel APY in oddaljene južne Avstralije in delov centralne Avstralije

Verjame se, da tradicionalni zdravilci podedujejo njihove zdravilske sposobnosti.

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer