Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Napačno razumevanje tega kako naša telesa vidijo svet | Biologija

 

Najverjetneje ena prvih stvari, ki ste se jih naučili v vrtcu, je bila ta, da imate pet čutov; vid, okus, voh, sluh in otip. Vendar pa je dejanska številka verjetno dosti višja kot to, mogoče v tridesetih. In obstaja še veliko več česar ne vemo o čutih kot o njih vemo.

 

Predvsem so naši čuti le načini, na katere spremenimo zunanji svet v podatke za naše možgane, da jih le-ti lahko sprocesirajo. In resničnost ni vedno takšna kot jo naši možgani izkušajo. Ameriški muzej naravne zgodovine v New Yourku je pred kratkim odprl celotno razstavo, ki se imenuje Naši čuti, za katero skrbi kurator in molekularni biolog Rob DeSalle, ki raziskuje čute pri živalih (kot npr. pri ljudeh) vključno s temi, o katerih so vas morda vaši učitelji pozabili podučiti ali o njih ne vedo čisto nič.

 

vir: https://gizmodo.com/how-our-bodies-sense-the-world-is-misunderstood-1821219506

Ravnotežje je verjetno eden najbolj podcenjenih ne tradicionalnih čutov. Uho je napolnjeno s tekočinami, ki delujejo v treh smereh, podobno kot x, y, in z osi tridimenzionalnega grafa. Tekočina znotraj lahko pomaga telesu, da se orientira in drži pokončno v prostoru.

 

Tudi drugi čuti obstajajo. Nekateri mislijo, da je krvni tlak čut ali potreba po hrani in pijači. To, da gremo na straniške, je tudi čut. Zamislite se, da je preobrat na koncu Šestega čuta takšen, da Haley Joel Osment mora iti na stranišče ves čas.

 

Drugi čuti so le napačno razumljeni. Vzamite za primer okus. Znotraj vas pravzaprav ne obstaja »zemljevid jezika« za okus sladkobe, slanosti, kislosti, grenkosti, in okusa po mesu. Namesto tega so kot goba oblikovane strukture, ki se imenujejo papile, ki vsebujejo detektorje za kemikalije na vašem jeziku, čutilne čepke. Nima vsak enakih čutilnih sposobnosti in okus se lahko razlikuje na osnovi gostote teh papil na jeziku. Ti z veliko gostoto teh papil se smatrajo za »super okuševalce« in so morda posebno občutljivi za alkohol ali grenke okuse kot kava.

 

 

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer