Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Študija kaže, kako LSD meša signale v možganih | Spremenjeno zaznavanje

Skupina prostovoljcev, ki so se izpostavili »Tripu« v imenu znanost so pomagali raziskovalcem razkriti kako se LDS meša z aktivnostjo v možganih, da povzroči spremenjeno stanje zavesti. Skani možganov posameznikov, zadetih od droga so razkrili, da kemikalija dovoljuje delom korteska, da so poplavljeni s signali, ki se v normalnem izfiltrirajo, da bi preprečili informacijsko preobremenjenost. Droga dovoljuje več informacijam, da tečejo iz talamusa, iz te vrste nevronskega stražarja, v regijo, ki se imenuje posterorni cingularni korteks in zavirajo tok informacij v drug del, ki je poznan kot temporalni korteks. Ta prekinitev v komunikaciji lahko podkrepi nekatere čudne učinke, o katerih poročajo uporabniki LSD, od tega da so v blaženosti in eno z vesoljem do halucinacij in s tem, na kar se znanstveniki iz tega področja nanašajo kot na »raztopitev ega«, kjer se posameznikov občutek jaza razgradi.

Za študijo  so raziskovalci povabili 25 zdravih udeležencev v laboratorij in jih skenirali pod vplivom LSD in ob drugi priliki s tem, da so jemali placebo. Pred tem so jim pokazali skener in njegovo okolico, da bi zagotovili vnaprej, da se počuijo udobno, ko gredo notri in je droga zagrabila. Če bi naprava na enkrat zaznala ogrožajoče vedenje, morda skeni ne bi tako dobro izpadli. Znanstveniki so želeli preveriti hipetezo, ki je bila postavljena že pred desetletjem.  Pravi, da LSD povzroča, da talamus preneha filtrirati informacije, ki jih prenaša v druge dele možganov in da je to razres filtrov, zaradi katerih se pojavijo čudni učinki, ki jih inducira droga oz. tako gre razmišljanje. Skeni možganov prostovoljcev predlagajo, da bi lahko bilo v tej hipotezi nekaj resnice. Ko so na LSD, talamus prepusti več informacij skozi nekatere dela možganov in zaduši informacije, ki so pripete k drugim. »Kar smo odkrili je to, da je ta model v glavnem resničen, vendar pa je to, kako so informacije distribuirane v korteks pod vplivom LSD je dosti bolj specifično kot so to prej predvidevali,« je povedal raziskovalec. Zadnja raziskava je objavljena v Zborniku Nacionalne Akademije Znanosti.

Vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer