Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Dieta s postom ‘Regenerira diabetično trebušno slinavko’ | Patologija

Glede na novo študijo, ki je bila objavljena v reviji Cell, lahko določen tip diete s postenjem vzpodbudi da se trebušna slinavka regenerira sama od sebe. Seveda raziskovalci ljudem svetujejo, da naj tega ne poizkusijo brez medicinskih nasvetov. BBC poroča:

V eksperimentih, so bile miši vpeljane v spremenjeno obliko “diete, ki oponaša postenje”. To je podobno, kot človeška oblika diete, ko ljudje preživijo pet dni na nizkih kalorijah, z malo proteini, z malo karbohidrati, vendar pa na visoko z na maščobo nezasičeni dieti. To je podobno veganski dieti z oreščki un juhami, a z okrog 800 do 1100 kalorijami na dan. Potem so 25 dni jedle, kar so hotele - torej v glavnem oponaša obdobja pojedine in lakote. Pretekla raziskava je kazala na to, da lahko upočasni hitrost staranja. A živalski ekperimenti so pokazali, da dieta regenerira poseben tip celic v trebušni slinavki, ki se imenujejo beta celice. To so celice, ki zaznavajo sladkor v krvi in sproščajo hormon insulun, če je tega preveč. Ob tem je prišlo do koristnih učinkov tako pri tipu 1 kot pri tipu 2 diabetesa pri eksperimentih pri miših, Tip 1 povzroči imunski sistem, ki uničuje beta celice in do tipa 2 pride v večini primerov zaradi življenjskega načina in tega, da se telo več ne odziva na inzulin. Nadaljnji testi na vzrocih tkiv od ljudi s diabetesom tipa 1 si pokazali podobne rezultate.

vir: https://science.slashdot.org/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer