Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Smetanova breskvina torta z mascarpone sirom | Pecivo

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2-3 ure ( skupaj s peko)

Za pekač premera 26 cm.

SESTAVINE za biskvit:

– 4 jajca
– 200 g moke
– 190 g sladkorja
– 1 pecilni prašek
– 0,7 dcl mlačne vode
– 0,7 dcl sončničnega olja

Sestavine za kremo:

– 500 g mascarpone sira
– 0,5 litra smetane za stepanje
– 4-5 žlic sladkorja v prahu
– 2 konzervi breskev

Ostale sestavine:

– 300 ml smetane + 2-3 žlice sladkorja
– maslo za premazati pekač
– 2-3 polovički breskve za okrasitev
– 1 dcl soka iz konzerve + 1 dcl vode za namočiti biskvit

OPIS PRIPRAVE:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač premažemo z maslom in dno pekača obložimo z odstriženim krogom peki papirja. Peki papir prav tako premažemo z maslom in potresemo z žličko moke. Pripravimo si dve posodi. V eno dodamo rumenjake od jajc, v drugo pa beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in jih z električnim mešalnikom stepamo kakšne dobrih 5 minut, dokler zmes ne postane svetlo rumene barve. V kozarec zlijemo olje in vodo. V manjšo posodo pa dodamo moko in pecilni prašek. Z metlico ali spatulo nato postopoma v jajčno zmes vmešavamo tekoče sestavine in suhe sestavine. S tem da suhe sestavine presejamo v zmes s cedilom. Ko imamo vse sestavine lepo zmešane, vanje nežno vmešamo sneg. Vse skupaj prelijemo v pekač in položimo v pečico za 30-35 minut.

Pečen biskvit zrvnemo na kuhinjsko krpo in ga pustimo da se ohladi. Med tem odlijemo sok iz konzerv in narežemo breskve na drobne kocke. Drobne kocke nato položimo na cedilo pod katerega podložimo krožnik ali posodo da vsa odvečna tekočina odteče.

Nato se lotimo kreme. Najprej stepemo smetano ki smo ji dodali sladkor. Stepeni smetani dobro vmešamo mascarpone sir.

Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo. Obod od pekača položimo na končno željeno podlago za torto. V obod najprej položimo en del biskvita in ga namočimo z razredčenim sokom iz konzerve. Potresemo ga s polovico narezanih breskev in premažemo s polovico kreme. Postopek še enkrat ponovimo in na koncu vse skupaj pokrijemo z zadnjim delom biskvita. Torto pustimo v hladilniku čez noč ali vsaj 3-4 ure.

Ohlajeno torto najprej z nožem pri robu oboda zarežemo da preprečimo da se preveč kreme ali biskvita prime na obod ko ga bomo odstranjevali. Obod nato odstranimo in torto premažemo s stepeno sladkano smetano. Okrasimo jo po želji. Če jo želite okrasiti tako kot jaz narežete breskvine polovičke na tanke rezine in jih polagate v krogu tako da vsako rezino malce naslonite na drugo. Po zgornjem in spodnjem  robu dodate še smetanove vetrce, ki jih naredite z modelčkom za okraševanje tort. Spodnji del vetrcev okrasite z zelo malimi delčki breskve.

vir: http://www.aninakuhinja.si/

Najbolj enostavna torta – jaffa torta | Pecivo

Pripomočki:

  •     posoda za miksanje
  •     ročni mešalec
  •     podloga za torto ali večji plitvi krožnik
  •     obod za torto (ni nujno)
  •     žlica

Sestavine so za tortni model premera 22 cm:

  •     600 ml sladke smetane za stepanje
  •     1 zavitek Dr. Oetker vanilijeve kreme za torto
  •     500 g maskarpone sira
  •     4 žlice sladkorja
  •     1 vanilin sladkor
  •     300 g jaffa keksov (po želji lahko tudi kakšni drugi keksi)
  •     sestavine za okrasitev torte, prosta izbira: mleti orehi, kokosova moka, ostružki črne in bele čokolade, mrvice …

V posodo za miksanje prelijemo sladko smetano in dodamo zavitek Dr. Oetker vanilijeve kreme, 4 žlice sladkorja in vanilin sladkor. Vse skupaj zmiksamo z ročnim mešalcem.

Ko sta se smetana in krema zgostili, dodamo 500 g maskarpone sira. Vse skupaj zmiksamo, da dobimo trdo in kompaktno kremo.

Pripravimo si podstavek za torto, nanj položimo obod za torto in na dno naložimo prvi sloj jaffa keksov. Med keksi bo prazen prostor, nič hudega, tako je v redu. Čez kekse premažemo prvi sloj kreme.

Postopek ponovimo s tremi sloji keksov. Zadnja, vrhnja plast naj bo krema.

Torto prestavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Sestavine se bodo prepojile, krema pa strdila.

vir: https://oblizniprste.si/

Fino skutino pecivo | Pecivo

25 dag mletih albertovih keksov
25 dag stopljene margarine

5 jajc
15 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
0,5 kg skute

4 majhni lončki kisle smetane
10 dag sladkorja

Mlete albert kekse in stopljeno margarino zmešamo in zmes razporedimo po pekaču. Pečemo 10 minut pri 180 stopinjah.

Jajca penasto umešamo in dodamo sladkor ter vanilin sladkor. Dobro zmešamo in dodamo skuto ter ponovno temeljito zmešamo. Polijemo po prvi masi in pečemo 25-30 minut pri 180 stopinjah.

Kislo smetano zmešamo skupaj s sladkorjem. Polijemo po drugi masi in pečemo še 10 minut pri 180 stopinjah.

Ohlajeno damo v hladilnik in pustimo čez noč ali vsaj nekaj ur, da se res zelo ohladi.

vir:https://www.kulinarika.net

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer