Brokolijeva juha | Juhe
Na maslu prepraži česen ali čebulo ali oboje, dodaj narezana brokolijeva stebla, dodaj korenček, krompir, prepraži, zalij z vodo, začini, skuhaj, zmiksaj. Super juha.
Česnova juha | juhe
- 1 čebula
4 stroke česna
žlica masla
7 dcl jušne osnove
2 krompirja
svež timijan
sol in poper
smetana (kisla ali za kuhanje)
Česen in čebulo olupite in nasekljajte. Čebulo popražite na stopljenem maslu in jo počasi pražite deset minut – previdno, da ne porjavi. Dodajte ji čseen in skupaj dušite še kakšni dve minuti, medtem ko mešate, da začutite močan vonj. Dodajte jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nekaj časa kuhajte, potem pa dodajte še timijan. Ko je krompir kuhan, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Potem zmešajte s paličnim mešalnikom in začinite še s soljo in poprom po okusu. Dodajte malo kisle smetane ali smetane za kuhanje ter vrnite na ogenj, kjer počasi segrevajte.
vir: BodiEko
Korenčkova juha | Juhe
0,5 kg blitve
3 srednje veliki korenčki
3 žlice olja
2 žlici pšeničnega zdroba
10 vejic peteršilja ali drobnjaka
1 jušna kocka
2 žlici kisle smetane
Korenčke nastrgamo. Olje malo segrejemo in nanj stresemo zdrob. Prepražimo ga, da malo porumeni, vendar pazimo, da ne postane rjav.
Zalijemo z 1 litrom mrzle vode in pomešamo. Dodamo korenje in jušno kocko. Pustimo, da rahlo vre 15 minut. Nasekljamo peteršilj ali drobnjak. Juho odstavimo in vanjo vmešamo peteršilj ali drobnjak in kislo smetano.
