Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Sataraš | Hrana

Sestavine za 4 osebe

3 žlice olja
1 velika čebula
3 paprike (zelene ali rumene)
4 paradižniki
4 jajca
sol in sveže mleti poper
nekaj vejic svežega peteršilja

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olje, na katerem čebulo pražimo tako dolgo, da zarumeni.

Papriko in paradižnike operemo, očistimo in zrežemo na majhne koščke. Narezano zelenjavo dodamo čebuli ter vse skupaj med občasnim mešanjem dušimo 10 minut.

V skledo ubijemo jajca in jih razžvrkljamo z vilicami. Vejice peteršilja oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in grobo sesekljamo.

Ko izhlapi vsa voda, ki jo je zelenjava med dušenjem izpustila, jo s kuhalnico odrinemo na en del ponve. V ponev vlijemo razžvrkljana jajca. Mešamo in ko jajca zakrknejo, jih zmešamo z zelenjavo. Po okusu začinimo s poprom in soljo, potrosimo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo. 

Vir: http://okusno.je/

Bučkina kremna juha | Hrana

Sestavine za 4 osebe:

800 g bučk
1        srednje velika čebula
2         stroka česna
2         žlici olivnega olja
800 ml    zelenjavne jušne osnove
150 ml    smetane za kuhanje
2 ščepca soli
2 ščepca mletega popra

Bučke operemo in zrežemo na manjše kose. Čebulo olupimo, očistimo in razrežemo na četrtine. Česen olupimo in stroke prerežemo na pol.

Na kuhalnik pristavimo večjo kozico, v kateri segrejemo olje. V kozico stresemo bučke, česen in čebulo ter vse skupaj med mešanjem zelo na hitro popražimo. Zalijemo z jušno osnovo (lahko tudi navadno vodo) in na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut.

Ko se zelenjava zmehča, juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. V juho vmešamo smetano in jo po okusu začinimo s poprom in soljo. Juho serviramo v globoke krožnike in takoj postrežemo.

Vir: http://okusno.je/

Ajdov kruh z orehi | Hrana

Ajdov kruh z orehi je odlično nadomestilo navadnega kruha za vse, ki se želite izogniti negativnim učinkom uživanja navadnega kruha.

Beljakovine ajde imajo visoko biološko vrednost zaradi dobro uravnotežene aminokislinske sestave kljub relativno nizki prebavljivosti. Ekstrakti beljakovin ajde naj bi imeli koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, hipertenzija, hiperholesterolemija, ter bolezni srca in ožilja. Zaradi nizke vsebnosti prolamina (sestavine glutena) je ajdova moka primerna tuid za ljudi s celiakijo. Beljakovine ajde so bogate z lizinom. V primerjavi z ostalimi rastlinami ima ajda nižja razmerja med lizinom in argininom ter metioninom in glicinom. To naj bi vplivalo na boljši učinek pri nižanju holesterola. K učinkovitejšemu nižanju holesterola prispeva tudi nizka prebavljivost ajdinih beljakovin in sestavin, ki so podobni prehranskim vlakninam.

Preberite več: Ajdov kruh z orehi | Hrana

Bučkini zrezki | Hrana

1 bučka
20 dag trdega sira (edamec, gauda, trapist,…)
2 jajci
2 kosa na kocke narezanega belega kruha
1 čebula
2 stroka česna
4 žlice moke
mleko
sol
poper
peteršilj
drobtine
olje za pečenje

Bučko olupimo, dobro operemo, naribamo in malce posolimo.

Na kocke narezan kruh prelijemo z malo mleka in nekaj časa pustimo, da se kruh dobro zmehča. Naribano in osoljeno bučko nato dobro ožamemo in jo damo v posodo s kruhom. Tej zmesi dodamo nariban sir, jajci, strt česen, sesekljano čebulo, sol, poper in sesekljan peteršilj.

Vse skupaj dobro premešamo, dodamo moko in toliko drobtin, da postane zmes toliko kompaktna, da jo bomo lahko oblikovali.

V ponvi segrejemo olje in vanj polagamo oblikovane in v drobtinah povaljane bučkine zrezke. Pečemo jih na obeh straneh toliko časa, da dobijo lepo rjavo skorjico.

vir: Kulinarika.net

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer