Kako blanširamo svežo zelenjavo? | Postopki za pripravo
Blanširanje ni nek francoski bavbav temveč enostavna beseda, ki opiše postopek, ko živila potopimo za kratek čas v vročo vodo ali jih na hitro oplaknemo z vročo vodo in nato mrzlo.
Zaradi kratkotrajnosti postopka, kjer zelenjave dejansko ne kuhamo ure in ure dolgo v vodi, tako obdelana zelenjava obdrži prvovrsten okus in hrustljavost ter večino vitaminov in mineralov.
1. korak
Vodo skuhamo v kozici. Ko zavre, jo rahlo osolimo in ji dodamo zelenjavo. Pustimo, da vre 3 minute in odstavimo. Pazimo, da zelenjave ne prekuhamo, da ostane črvsta.
2. korak
Zelenjavo stresemo na cedilo in odcedimo vročo vodo. Nato jo oplaknemo pod kuhinjsko pipo z mrzlo tekočo vodo ali v posodo natočimo mrzlo vodo in pustimo, da se zelenjava v njej ohlaja največ 3 minute
S tem ohladitvenim postopkom prekinemo nadalnje kuhanje.
3. korak
Zelenjavo odcedimo in jo dobro posušimo na kuhinjski krpi ali papirnati brisački. Tako pripravljeno zelenjavo nato lahko dodamo solatam in drugim jedem po želji. Ta način uporabimo tudi, ko pripravljamo zelenjavo za zamrzovanje za ozimnico. Že prve pridelke z domačega vrta lahko tako celo sezono postopoma in hitro ter enostavno shranjujete za zimski čas, ko sveže zelenjave ne bo na voljo.
Nasvetek
Vodi, v kateri se kuha zelenjava, lahko dodate kapljico olivnega olja ali limoninega soka. Zelenjava bo tako ohranila bravo in sijaj.
