Čičerikini polpeti z zelenjavo | Hrana
- 500 g kuhane čičerike
- 5-8 žlic drobnih ovsenih kosmičev
- 3 jajca
- sol, poper
- 1 manjši por
- 1 večji korenček
- 1 srednja bučka
- peteršilj
- drobnjak
- rezine sira (dimljen)
Čičeriko pretlačimo, dodamo razžvrkljana jajca, naribano bučko in korenček, sesekljan por ter kosmiče (količino prilagodimo kompaktnosti mase). Zmes začinimo s soljo, poprom ter svežimi zelišči. Pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo. Oblikujemo polpete ter jih polagamo na pekač, prekrit z rahlo naoljenim peki papirjem. Po vrhu jih malo premažemo z oljem. Pečemo v pečici 20-25 minut na 200 stopinjah oz. da se zlato rjavo zapečejo. Malo pred koncem pečenja na vsak polpet položimo rezino sira, da se stopi.
Brokolijeve polpete | Hrana

brokoli skuhamo in pretlačimo skupaj z razžvrkljanim jajcem, moko, z naribanim parmezanom, poprom in česnom, da so v masi vidno koščki brokolija; zmes z žlico polagamo na ogreto olivno olje v ponvi, potem pa ga sploščimo v polpete in hrustljavo zapečemo; priležejo se s feto ali/in z odišavljenim jogurtom.
- 225 g očiščenega brokolija
- 65 g večnamenske moke
- 30 g parmezana
- 1 veliko jajce
- 1/2 žličke soli
- beli poper v zrnu
- 1 droben strok česna
drugo
- 2 – 3 žlice olja
priprava
■ Cvetke brokolija ločimo od stebla, ki ga olupimo in narežemo na majhne koščke.
■ V manjši posodo pristavimo in zavremo toliko hladne vode, da sega 2,5 centimetra visoko.
■ Brokoli stresemo v posodo, ki jo pokrijemo. Brokoli kuhljamo 5 do 6 minut.
■ Parmezan drobno naribamo.
■ Česen olupimo in drobno sesekljamo.
■ Brokoli odcedimo, nemudoma za nekaj minut potopimo v hladno vodo in še enkrat odcedimo.
■ V skledi blago razžvrkljamo jajce. Dodamo moko, nariban sir, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen.
■ Dodamo odcejen brokoli, potem pa vse skupaj grobo pretlačimo, da v masi ostanejo koščki brokolija, veliki 5 do 10 milimetrov. Premešamo z žlico.
■ (Litoželezno) ponev močno segrejemo.
■ V segreto ponev nalijemo olje. Nato v ponev položimo košček testa, velik za 2 žlici. Z žlico ga blago potlačimo, da dobimo polpetke s premerom 5 do 6 centimetrov. Enako pripravimo še preostale polpetke, med katerimi puščamo nekaj prostora; gl. opombe. Pečemo jih 2 do 3 minute, da se rjavo obarvajo, nato jih obrnemo in pečemo še 1 do 2 minut.
■ Pečene polpetke predenemo na papirnate kuhinjske brisače, da se odcedijo.
Špargljeva kremna juha | Hrana
200 g špargljev ali belušev- 2 - 3 krompirji
- 1/2 čebule
- šopek peteršilja
- 1 dl sladke smetane
- kocka
- sol
- poper
- muškatni orešček
- olivno olje
Za 3 osebe
Na olivnem olju prepražimo pol čebule, dodamo divje ali domače šparglje (mehke dele) in krompir, narezan na kocke. Dodamo sesekljan peteršilj, še malo dušimo, dolijemo vodo, začinimo s kocko, poprom in muškatnim oreščkom. Naj vse skupaj vre približno pol ure. Na koncu dodamo smetano ter zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Blitvine polpete | Hrana
0,5 kg blitve
1 jajce
20 dag naribanega sira
žlička vegete
muškatni orešček
drobtine po potrebi
moka za oblikovanje
Oprano blitvo kuhamo v slanem kropu 7 minut. Ohlajeno blitvo dobro ožmemo (najbolje kar z rokami) in narežemo. Dodamo ostale sestavine. Drobtine dodajamo počasi, da ne dobimo presuhe mase. Pustimo 10 minut stati, da se drobtine napojijo. Nato z rokami oblikujemo poljubno velike polpete in jih "povaljamo" v moki. V ponvi segrejemo olje in polpete opečemo na obeh straneh, da dobijo lepo zapečeno barvo. Zraven se odlično poda pečen krompir in paradižnikova solata.
