Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Brokolijeve polpete | Hrana

brokoli skuhamo in pretlačimo skupaj z razžvrkljanim jajcem, moko, z naribanim parmezanom, poprom in česnom, da so v masi vidno koščki brokolija; zmes z žlico polagamo na ogreto olivno olje v ponvi, potem pa ga sploščimo v polpete in hrustljavo zapečemo; priležejo se s feto ali/in z odišavljenim jogurtom.

 

    • 225 g očiščenega brokolija
    • 65 g večnamenske moke
    • 30 g parmezana
    • 1 veliko jajce
    • 1/2 žličke soli
    • beli poper v zrnu
    • 1 droben strok česna

drugo

  • 2 – 3 žlice olja

 priprava
■ Cvetke brokolija ločimo od stebla, ki ga olupimo in narežemo na majhne koščke.
■ V manjši posodo pristavimo in zavremo toliko hladne vode, da sega 2,5 centimetra visoko.
■ Brokoli stresemo v posodo, ki jo pokrijemo. Brokoli kuhljamo 5 do 6 minut.
■ Parmezan drobno naribamo.
■ Česen olupimo in drobno sesekljamo.
■ Brokoli odcedimo, nemudoma za nekaj minut potopimo v hladno vodo in še enkrat odcedimo.
■ V skledi blago razžvrkljamo jajce. Dodamo moko, nariban sir, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen.
■ Dodamo odcejen brokoli, potem pa vse skupaj grobo pretlačimo, da v masi ostanejo koščki brokolija, veliki 5 do 10 milimetrov. Premešamo z žlico.
■ (Litoželezno) ponev močno segrejemo.
■ V segreto ponev nalijemo olje. Nato v ponev položimo košček testa, velik za 2 žlici. Z žlico ga blago potlačimo, da dobimo polpetke s premerom 5 do 6 centimetrov. Enako pripravimo še preostale polpetke, med katerimi puščamo nekaj prostora; gl. opombe. Pečemo jih 2 do 3 minute, da se rjavo obarvajo, nato jih obrnemo in pečemo še 1 do 2 minut.
■ Pečene polpetke predenemo na papirnate kuhinjske brisače, da se odcedijo.

vir: http://www.gurman.eu/

serviranje
Brokolijeve polpete ali polpetke z brokolijem pokapljamo z malo limoninega soka, po njih pa lahko nadrobimo malo fete. V drugi različici jih ponudimo z 2,4 decilitra jogurta, ki mu primešamo 2 žlici limoninega soka, malo naribane limonine lupinice, 1 drobno sesekljan strok česna in malo soli. Odlične so tudi z domačo skuto (z limoninim sokom).

nakup
Pri nakupu brokolija izbiramo težke, intenzivno temno zelene in nepoškodovane plodove, ki imajo čvrsto zaprte cvetke.

nadomestek
■ Brokoli lahko pripravljamo po receptih za cvetačo in obratno.
■ Parmezan lahko nadomestimo s pekorinom ali s sirom fiore sardo s Sardinije, dober nadomestek pa je tudi domači zbrinc.

pojasnila
Kitajski brokoli nima skoraj ničesar skupnega z evropskim.
■ Hlebec parmezana, za katerega porabijo približno 550 litrov mleka, je težak okoli 40 kilogramov, starajo pa ga v povprečju 24 mesecev.

različice
gl. polpeta (številne različice); zelenjavne polpete (številne različice)

ideje
gl. brokoli (številne ideje)

opombe
■ Če je ponev vroča, spečemo ob robu hrustljave polpetke.
■ Polpetke bomo najbrž spekli v dveh etapah. V tem primeru pred pečenjem druge etape v ponev dodamo še malo olja.

zdravilni učinki (domnevni)
Brokoli in česen uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Brokoli je najbrž živilo z največ zdravih sestavin.

zanimivosti
Brokolija smo leta 2004 po vsem svetu pojedli 900 % več, kakor leta 1984.

viri
■ preveden in dopolnjen recept brokolijeve polpete ali polpetke z brokolijem (izvirno: broccoli parmesan fritters) z bloga Smitten Kitchen
■ številni različni viri

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer