Recept za jagode | Pecivo
- 30 dkg zmletih in presejanih Albert keksov
- 20 dkg skaldkorja v prahu
- 12,5 dkg margarine
- 2 beljaka (malo stepena)
- 2 jagodna ekstrakta (Etol)
Vmesi testo. Oblikuj jagode in jih povaljaja v kristalnem sladkorju. Vsako krasi z listkom pušpana. Suši vsaj čez noč.
vir: Alenka Valcl
Avokadova pasteta | Namaz
Neverjetno obstojna v hladilniku. Poskusite jo z mornarskim kruhom!
Sestavine:
2 avokada
35 g + žlica svežega kremnega sira (sirni namaz)
20 g šalotke
2 žlici mletih mandljev
sok pol limone
2 ščepca soli, ščepec grobo mletega tribarvnega popra
Priprava:
Avokado prepolovimo, odstranimo koščico in izdolbemo meso. Pokapljamo ga z limoninim sokom, začinimo s soljo in dodamo 35 g svežega kremnega sira. Z vilicami pretlačimo v kremasto zmes. Primešamo na čim manjše koščke narezano šalotko.
Kovinski modelček napolnimo z avokadovo pasteto. Vrh modelčka zamažemo z mešanico, ki jo pripravimo iz mletih mandljev, žlice svežega kremnega sira in popra. Do serviranja shranimo v hladilniku (do dva dni).
Namig: Ob okusni pasteti ponudite popečene rezine toasta ali krekerje, pa tudi popečene koščke mornarskega kruha, tako kot pri nas, ki je tudi zelo preprost za pripravo. Kocko svežega kvasa razdrobimo, prelijemo s 100 ml mlačne vode in premešamo, da se kvas raztopi. Beli moki (500 g) dodamo čajno žličko soli, 2 žlici oljčnega olja in prelijemo s kvasnim pripravkom ter 400 ml mlačne vode. Z električnim mešalnikom dobro premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo počivati 25 minut. Kruhovo zmes nalijemo v namaščen pekač in 50 minut pečemo v pečici, segreti na 185 stopinj.
vir: www.delo.si
Humus/pesto | Namaz
- Česen
- Petršilj
- Čičerika - dobro imajo v Eurospinu
- Olivno olje
- Sol
- Poper
Iz zgornjih sestavin pride dober pesto, če pa jim dodamo še sezamovo seme ali kakšne druge manjše oreščke pa dobimo pesto. Vse je potrebno seveda zmešati, najboljše v pokončem mikserju - blenderju.
vir: Alenka Valcl
Veganski kokosov sladoled iz samo treh sestavin | Za poletje
Sestavine:
- 900 gramov kokosove smetane
- žička in pol arome vanilje
- 120 gramov medu (lahko ga nadomestite s 60 grami kokosovega sladkorja)
- po želji lahko še: kokosovo moko za posip
Za serviranje:
- razpolovljen ananas ali kokosov oreh
Navodila:
- Stepite smetano, ji dodajte med ali sladkor in ekstrakt vanilje.
- Mešanico prestavite v napravo za izdelovanje sladoleda ali jo postavite v zamrzovalnik in jo med zamrzovanjem vsake pol ure dobro premešajte.
- Počakajte, da se masa spremeni v kremast sladoled.
- Kepice tega postrezite v polovici izdolbenega ananasa ali v razpolovljenem kokosovem orehu in po želji posujte s kokosovo moko.
Avtorica: M. FL., recept s portala Pure Wow
