Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Kako blanširamo svežo zelenjavo? | Postopki za pripravo

Blanširanje ni nek francoski bavbav temveč enostavna beseda, ki opiše postopek, ko živila potopimo za kratek čas v vročo vodo ali jih na hitro oplaknemo z vročo vodo in nato mrzlo.

Zaradi kratkotrajnosti postopka, kjer zelenjave dejansko ne kuhamo ure in ure dolgo v vodi, tako obdelana zelenjava obdrži prvovrsten okus in hrustljavost ter večino vitaminov in mineralov.

1. korak

Vodo skuhamo v kozici. Ko zavre, jo rahlo osolimo in ji dodamo zelenjavo. Pustimo, da vre 3 minute in odstavimo. Pazimo, da zelenjave ne prekuhamo, da ostane črvsta.

2. korak

Zelenjavo stresemo na cedilo in odcedimo vročo vodo. Nato jo oplaknemo pod kuhinjsko pipo z mrzlo tekočo vodo ali v posodo natočimo mrzlo vodo in pustimo, da se zelenjava v njej ohlaja največ  3 minute

S tem ohladitvenim postopkom prekinemo nadalnje kuhanje.

3. korak

Zelenjavo odcedimo in jo dobro posušimo na kuhinjski krpi ali papirnati brisački. Tako pripravljeno zelenjavo nato lahko dodamo solatam in drugim jedem po želji. Ta način uporabimo tudi, ko pripravljamo zelenjavo za zamrzovanje za ozimnico. Že prve pridelke z domačega vrta lahko tako celo sezono postopoma in hitro ter enostavno shranjujete za zimski čas, ko sveže zelenjave ne bo na voljo.

Nasvetek

Vodi, v kateri se kuha zelenjava, lahko dodate kapljico olivnega olja ali limoninega soka. Zelenjava bo tako ohranila bravo in sijaj.

vir: http://www.delimano.si/

 

Naravni detergent za perilo | Detergenti

* pest doma narejenega mila / marsejskega mila iz eko trgovine
* cca. 3 litre vode
* dve žlici sode bikarbone
* po želji skodelico kisa

Za izdelavo potrebujete še velik lonec, da segrejete do tri litre vode / dva lonca. Vode ni potrebno zavreti, glavno da je dovolj vroča, da se milo raztopi. Medtem ko se voda greje, nasekljati majhna mila na še manjše koščke ali jih naribajti. Počasi dodajaj koščke mila v vročo vodo in mešaj, dokler se vsi ne raztopijo. Lonec vzeti iz štedilnika, dodati sodo bikarbono. Dodajati sodo bikarbono in jo dobro vmešati. Pustiti, da se vse skupaj ohladi na sobno temperaturo. Ko se ohladi, lahko dodamo kis, da bo perilo mehkejše. Lahko se poskusi narediti detergent z in brez kisa, da se ugotovi, kateri bolj ustreza. Dodamo lahko tudi eterična olja, da bo perilo prijetneje dišalo, vendar doma narejena mila dišijo tako prijetno, da večinoma sploh ne dodajam eteričnih olj. Nalij “novi” naravni in seveda okvirolju prijazen detergent v kakšno staro embalažo pralnih detergentov …

vir: www.ekoklub.si

Milo iz vrtnic | Mila

* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 3 žlice suhih listov vrtnice
* naravno eterično olje vrtnice

V osnovno maso za milo vmešajte suhe cvetne liste vrtnice. Tik preden maso porazdelite v modele, primešajte še eterično olje. Razdeliter v modele in pustite, naj se suši dva dni, potem milo stresite iz modelov. Kot boste opazili, lug barve vrtnic spremeni na rjavkasto, a ima milo zato še bolj naraven videz. Če je treba, milo narežite in pustite, da se suši še šest tednov. Po tem času je primerno za uporabo.

Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.

vir: Eko darila; Karmen Gostinčar

Medeno milo | Mila

* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 1 žlica medu
* malo čebeljega voska
* po želji dodajte poljubno eterično olje

Osnovni masi za milo najprej vmešajte čebelji vosek. Ko se ta razpusti, dodajte še med. Posebno morate biti pozorni na to, da med dobro premešate, da se bo povezal z maso. Tik preden maso porazdelite v modele, pa primešajte še eterično olje. Maso nato razdelite v modele. Pustite naj se suši dva dni, potem milo stresite iz modelov. Če je treba, ga narežite in pustite, da se suši šest tednov. Po tem času je milo primerno za uporabo.

Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.

vir: Eko darila; Karmen Gostinčar

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer