Dušena jabolka z orehovimi drobtinicami | Pecivo
Za 4 osebe:
Dušena jabolka:
4 večja, kisla jabolka
40 g rjavega sladkorja
Naribana lupinica polovice limone iz ekološke pridelave
Sok pol limone
Drobtinice:
40 g rastlinske margarine (lahko jo nadomestite z maslom ali gheejem)
40 g rjavega sladkorja
40 g pirine moke
40 g ovsenih kosmičev
40 g mletih orehov
Ščepce soli
Malo cimeta
Preberite več: Dušena jabolka z orehovimi drobtinicami | Pecivo
Bananin kruh | Pecivo
- 3-4 zrele banane
- 125 gr masla; 2 jajci
- 15 dkg rjavega sladkorja
- 2 vanilij sladkorja
- 1 pecilni
- 1 žlička cimeta
- 1⁄2 žličke muškatnega oreščka
Po želji: rozine, čokolada, orehi, kokos...
Zmečkanim bananam dodaj stopljeno maslo, jajca, sladkor, vanilin, moko, pecilni, začimbe. Zmešaj z metlico. Dodaj sadje in čokolado.
vir: Alenka Valcl
Skutna torta II | Pecivo
Mešaj:
3-5 rumenjakov
7 žlic sladkorja
1 vanili sladkor
Dodaj:
1⁄2 skute
2 navadna jogurta
1 kislo smetano
7 žlic moke
1 pecilni prašek
Vmešaj:
-> naredi sneg; 3-5 beljakov zmešaš, prvi del miksaš
-> vmešaš sneg, peki papir
-> peci v tortnem modelu približno 1 uro.
-> ohladi pred tem kot postrežeš
vir: Alenka Valcl
Čokoladni keksi | Pecivo
- 250g hladnega masla
- 250g moke
- 80g sladkorja v prahu
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 3 vrečke čokoladnega pudigna
Opcijsko
1/4 žličke cimeta
Maslo narežemo na koščke. Vanilijo preprežemo na polovico in iz nje postrgamo seme. Iz vseh sestavim zmesimo testo, ki ga oblikujemo v klobaso in zavijemo v folijo. Postavimo jo v hladilnik za manj časa, kot tisto za vanilijeve kekse, saj se bodo tako kroglice lažje oblikovale. Hladi naj se le 15minut, nato jo z ostrim nožem narežemo na tanjše rezine in iz vsake oblikujemo kroglico. Položimo jih na peki papir in v vsako odtisnemo manjši modelček za piškote ali fondant. Pečemo 9 minut na 180 stopinj.
* Kroglice bi lahko oblikovali tudi brez predhodnega oblikovanja v klobaso in rezanja, vendar nam ta dodatna koraka pomagata, da so vse čim bolj enake, saj klobaso z lahkoto razežemo na enako debele kose.
*Piškote pustimo na pekaču toliko časa, da sa malo ohladijo, sicer se lahko pri prelaganju hitro zlomijo.
* Iz zgornjih količin dobimo tri klobase oz. 4 polne pekače piškotov oz. 80 keksov
vir: Alenka Valcl
