Milo iz vrtnic | Mila
* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 3 žlice suhih listov vrtnice
* naravno eterično olje vrtnice
V osnovno maso za milo vmešajte suhe cvetne liste vrtnice. Tik preden maso porazdelite v modele, primešajte še eterično olje. Razdeliter v modele in pustite, naj se suši dva dni, potem milo stresite iz modelov. Kot boste opazili, lug barve vrtnic spremeni na rjavkasto, a ima milo zato še bolj naraven videz. Če je treba, milo narežite in pustite, da se suši še šest tednov. Po tem času je primerno za uporabo.
Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.
vir: Eko darila; Karmen Gostinčar
Medeno milo | Mila
* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 1 žlica medu
* malo čebeljega voska
* po želji dodajte poljubno eterično olje
Osnovni masi za milo najprej vmešajte čebelji vosek. Ko se ta razpusti, dodajte še med. Posebno morate biti pozorni na to, da med dobro premešate, da se bo povezal z maso. Tik preden maso porazdelite v modele, pa primešajte še eterično olje. Maso nato razdelite v modele. Pustite naj se suši dva dni, potem milo stresite iz modelov. Če je treba, ga narežite in pustite, da se suši šest tednov. Po tem času je milo primerno za uporabo.
Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.
vir: Eko darila; Karmen Gostinčar
Limonina mila | Mila
* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 2 žlici natrgane limonine lupine
* 1 žlička rjavega sladkorja
* naravno eterično olje limoe in limonske trave
Osnovni masi za milo vmešajte narobani limonino lupino in rjavi sladkor. Sladkor bo milu dal lepo rjavo barvo. Tik preden maso porazdelite v modele, primešajte še eterični olji, nato jo razdelite v modele. Pustite naj se suši dva ali tri dni, potem ga stresite iz modelov. Če je treba ga narežite in pustite, da se suši še šest tednov. Po tem času je milo primerno za uporabo.
Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.
vir: Eko darila; Karmen Gostinčar
Milo s sivko | Mila
* osnovno milo (Osnovni recept I, Osnovni recept II)
* 3 žlice suhih cvetov sivke
* naravno eterično olje sivke
Osnovni masi za milo vmešajte suhe cvetove sivke. Tik preden maso porazdelite v modele, primešajte še eterično olje. Maso nato razdelite v modele in pustite naj se suši dva dni. Pote milo stresite iz modelov. Če je treba, ga narežite in pustite, da se suši še šest tednov, nato je priomerno za uporabo.
Opomba Tomaža Flegarja:
Pri hladnem postopku, po katerem je narejeno to milo, se bo milo dolgo časa sušilo, preden bo postalo trdno. Po nekaj tednih, ko postane dovolj trdo, ga boste lahko vzeli ven iz kalupa.
Pri tem poststopku obstaja možnost, da po nekaj urah lahko kalup položite v zamrzovalnik. Ko se milo strdi, ga vzamete ven iz modelčka in ga sušite naprej. Sama ne glede na postopek milo sušim na časopisnem papirju več tednov. Na vsake nekaj dni ga je priporočljivo obrniti.
vir: Eko darila; Karmen Gostinčar
