Recept za osnovno milo II | Mila
* 250g kokosovega olja
* 100g arašidovega olja
* 150g sončničinega olja
* 185g destilirane vode
* 76g lužnega kamna
Kokosovo, arašidovo in sončnično olje segrejete. Lužni kamen stehtajte v manjši posodi iz trde plastike. V enkrat večji posodi, pravtako iz trde plastike, stehtajte destilirano vodo, nato vanjo počasi stresite lužni kamen in mešajte, najboljše z leseno palčko. Ne pozabite na zaščitna oblačila - očala, rokavice, masko in predpasnik. Ker se mešanica segreje na 80C in več, morate biti še posebej previdni. Nato mešanico vvodni kopeli ohladite na 50-55C. Na enako temperaturo ohladite olja, vanje počasi vlijte raztopino lužnega kamna in destilirane vode. Počasi mešajte, lahko tudi s paličnim mešalnikom. Ko se masa začne gostiti in je podobna podungum je čas, da ji primešate različne sestavine.
Vir: eko darila, Karmen Gostinčar
Recept za osnovno milo I | Mila
* 500g kokosovega olja
* 400g oljčnega olja
* 100g sončničinega olja
* 370g destilirane vode
* 152g lužnega kamna
Kosovo maso stopite. Dodajte obe ali in odstavite iz ognja. Lužni kamen stehtajte v manjši posodi iz trdne plastike. V še enkrat večji posodi, pravtako iz trdne plastike, stehtajte destilirano vodo, nato počasi vanjo stresite lužni kamen. Počasi mešajte, da se lužni kamen razpusti. Ne pozabite na zaščitna oblačila - očala, rokavice, masko in predpasnik. Ker se mešanica segreje na 80C in več, morate biti še posebno previdni. Nato mešanico vvodni kopeli na 50-55C. Na enako temperaturo ohladite olja, nato v njih počasi vtrite raztopino lužnega kamna in destilirane vode. Počasi mešajte, lahko tudi s paličnim mešalnikom. Ko se masa začne gostiti in je podobna pudingu, je čas, da ji primesite različne sestavine.
Uporabite lahko suho ali sveže sadje, mlete orehe, lešnike, pistacije... začimbe, različne vrste gline, eterična olja, jedilno barvo...
Vir: eko darila, Karmen Gostinčar
