Sestavine veganskega sira:
1 1/2 skodelici sojinega mleka (ali nemlečeno mleko po vaši izbiri)
1/2 skodelice surovih indijskih oreškov
3 žlice mandljeve moke
1 žlica limoninega soka
3 žlice olja grozdnih semen (ali olje po izbiri)
2 žlici agar agar v prahu (pomešan z 1/2 skodelice + 2 žlici vrele vode)
2 žlici paste Miso / sojine omake po okusu / malo soli / tahinija po okusu
1 čajne žličke zelenjavnega praška /zelenjava, ki jo uporabljate, prašek iz česa, čebule, zelišča/
1/2 žlice belega popra
1/2 žlice himalajske soli
Pripravimo mešani agar agarja. 2 žlici vrele vode kot dodatek sta, da pomaga se cela stvar malo bolj stanjša in pomaga, da se usede, potem je potrebno počakati 10-15 minut, da se mešanica aktivira, preden se mešanico uporabi.
Vse sestavine damo v bledner in jih mešamo tako dolgo dokler vse ne postane kremasto in gladko. Zlijemo v posodo. Pripravimo vročo ploščo. Na njej mešanico v posodi mešamo 3-5 minut, potem zmanjšamo ogenj in mešamo naprej dokler mešanica ne postane gosta še dodatnih 5-10 minut. Dobro mešati, da je mešanico enakomerno pomešana.
Ko je mešanica pripravljena, jo vzamemo iz ognja in jo zlijemo v vnaprej pripravljene modelčke (mali modeli za torto, silikonski modelčki…) . To redimo takoj, ker se bo mešanica začela posedati.
Modelčke damo v hladilnik za pol ure ali eno uro ali celo noč, po želji. Sir je po pol ure morda še topel, zato je lahko v hladilniku malo dalj časa, a ko ga vzamete iz modelčka je trd.
vir: youtube
