Prosim zavedajte, da ta proces traja med 4-5 tednov od začetka do konca ali celo dalj časa. Vendar pa ga lahko začnete jesti po 3. tednu, čeprav se okus še ne razvije do konca. Če želite, da bi bil močen, je použitje okoli 5 tedna ali pozneje popolno. Verjemite, resnično je vredno počakati.
Sestavine za pripravo Veganskega sira
Recept je narejen za 1 popolno količino modela ali ponve in še malo, da naredite enega malega.
Zaznamek: Ta recept sem začel delati z uporabo blenderja z visoko hitrostjo. Zelo težko je vzeti vso mešanico iz blenderja, zato sem konačal s popolno količino sira preko uporabe malega modelčka. Sedaj, ko namesto blenderja uporabljam multipraktik, lahko z lahko vzamem iz njega vso mešanico. Vendar pa mi zaradi tega ostane nekaj dodatne mešanice, da iz nje naredim mali sir. Za recept lahko razdelite tako, da dobite 2 sira normalne velikosti.
vir: http://gourmetvegetariankitchen.com/
2 skodelice (440g) surovih indijskih oreščkov, dobro je uporabiti organske
4 kapsule ratslinskega probiotika. Dobite jih lahko v večini trdovin z zdravo prehrano.
4 žlice (60ml) kefirjeve vode (opcijsko). Če je nimate, lahko le-to zamenjate s filtrirano vodo.
3 žlice (45lm) filtrirane vode.
Okoli 1/4 (1,25g) dobre soli
1/16 žlice (na hitro) Penicillium Candiduma. Obstajata dve opciji: mlečni in veganski. V Evropi prodajajo Cashewbert.
Oprema:
Multipraktik ali visoko hitrosten blender. Delo je lažje z multipraktikom saj iz njega lažje postrgaš maso.
Nekaj za oblikovati sir. (glej video)
Posodo, ki se uporablja pri procesu vzpostavljanja
2 bambusovi predlogi ali kakršno koli nekovinsko podlogo
Gazo za izdelavo sira (oprano) in pergametni/peki papir
Navodila
1. dan: namočite indijske oreščke v filtrirani vodi. pustite čez noč.
2. dan: odlijte vodo, kjer se namakajo, zamenjajte jo z novo filtrirano vodo. Pritisnite in pustite, da voda izteče. Zaznamek: Na vse to lahko na hitro zlijete vrečo vodo in izplaknete , če želite. (tako so svetovali na obeh straneh, kjer sem se učil)
Dajte indijske oreščke v multipraktik (ali v blender), dodajte 1/4 čajne žličke soli, kefirjevo vodo in filtrirano vodo. Mešajte, strgajte in mešajte dokler tekstura ne bo gladka.
Odprite Probiotične kapsule in potresite prašek na vse to in dodajte Penicillium Candidum. Mešajte ponovno, dokler ni vse dobro premešamo.
Dajte mešanico v stekleno posodo, dajte model brez dna na vse to, potem dajte tkanino za izdelavo sira na to.
3. dan: uporabite pokrov posodice, dajte modelček brez dna nanj, potem v položite gazo za sir. Preložite mešanico vanjo in jo nežno potisnite navzdol. Prepognite gazo za sir čez robove in jo nežno pritisnite navzdol, da zgladite mešanico. Uporabite posodo, da jo ohlapno pokrijete in ko pustite, da se seseda v najhladnejšem prostoru v hiši (svojo sem pustil na podstrešju in je v redu) in dovolite, da se oblikuje čez moč.
4. dan: vzemite obliko ven in ovijte gazo za sir. Sir potrosite z nekaj soli enakomerno, potem uporabite kos peki papirja, da ga pokrijete in pazljivo obrnete sir. Odstranite gazo za sir in posujte malo soli še na drugo stran. Pokrijte ga in ga položite nazaj na hladen prostor. Zaznamek: količina soli za posip je 1/4 čajne žličke (1,25g), vendar pa ne skrbite četudi je je nekaj manj.
5-10 dan: za obračanje vsak dan uporabite posušen peki papir. Morali bi videti nekaj znakov bele plesni okoli 6 ali 7 dneva. Med tem časom se sir poti, torej zagotovo osušite vso vlago na pokrivalu preden sir ponovno pokrijete. Zaznamek: Sam pri vsaki uporabi zbrišem papir s čisto pralni krpo in ga osušim. Isti papir ponovno uporabljam dokler ni preveč uporabljen za ponovno uporabo. Če pozabit obračati in pustite sir, da stoji na papirju dalj časa kot en dan, se bo sir zlepil s papirjem in bo papir težko odstraniti brez, da bi poškodovali model. Model je bistven za zaščito slabe rasti plesni znotraj gaze za sir. Sam sem poškodoval nekajkrat preden sem se naučil. Torej ne pozabite obračati in menjati papir vsak dan.
11. dan ali tu nekje: sir bi sedaj moral bili prekriti z belo plesnijo in trši. Lažje ga je tudi obračati. Zamenjajte papir z podlogo iz bambusa ali nekovinsko podlago. Podloga iz bambusa pomaga, da je sir bolje prezračen. Še vedno obračajte vsak dan, vendar pa je n a tej točki v redu, če ga pozabite obrniki nekaj dni.
16. dan ali tu nekje: sir je sedaj pokri z debelo plesnijo in je sedaj čas za staranje. Prenesite sir na kos peki papirja in ga zavijte. Postavite ga v zračno posodo in ga imejte v hladilniku, da se stara še dva ali tri tedne. Sedaj ga več ni potrebno obračati.
Po dveh tednih staranja ali nekaj takega v hladiniku, bi sir moral biti pripravljen za pojesti. Sir je sedaj suh in trden. Uživajte! Zaznamek: Če imate v planu, da ponovite izdelavo na primeren način, lahko vedno imate pri roki Venganski sir.

