Sestavine za 10 oseb
1 skodelica ajdove moke
1 skodelica poljubnih kosmičev (ovseni, rženi, pirini ipd.)
1 žlička mletega cimeta
1 majhno jabolko
1 velika zrela banana
6 datljev
1-2 žlični naravnega sladila (med, agavin, javorje ali kokosov sirup ipd.)
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija, pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. Jabolko operemo in razrežemo na četrtine, katerim odstranimo pečišče, potem pa jih naribamo (eno polovico na drobno, drugo na grobo). Banano olupimo in jo z vilicami pretlačimo, datlje izkoščičimo in zrežemo na koščke.
V skledi zmešamo ajdovo moko, ovsene kosmiče in cimet. Dodamo naribano jabolko, pretlačeno banano in na koščke narezane datlje ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo mehko in lepljivo testo. Zmes poskusimo in če se nam zdi premalo sladka, ji dodamo še žličko ali dve poljubnega naravnega sladila.
Na pekač zložimo kupčke testa. Med njimi pustimo nekaj centimetrov razmaka, saj se piškoti med peko malo razlezejo. Kupčke z rokami oblikujemo v nekoliko debelejše okrogle piškote, ki jih pečemo v ogreti pečici 30 do 35 minut, da se na zunaj rjavo zapečejo.
Pečene piškote preložimo na kovinsko rešetko in pustimo, da se povsem ohladijo. Ponudimo jih s skodelico toplega ali hladnega napitka.
