Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja | Pecivo

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja, odštekanega videza ter fenomenalnih okusov je primerna tako za sladkorne bolnike kot tiste, ki so na prehrani z nizkim vnosom OH. Nekaj posebnega je že njena barva sama, ki je živa vijolična, njen kontrast pa odlično dopolni sredica iz kisle smetane ter skorjica iz kokosove moke. V osnovi je recept zamišljen tako, da je popolnoma brez dodatnega sladkorja. Vem, to bo marsikomu povzročalo preglavice, vendar če boste sledili receptu do konca sem za vas pustila nekaj namigov za bolj sladko različico.

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja- pripomočki

 

  • peki papir
  • sekljalnik
  • električni mešalnik
  • dve posodi
  • pekač velikosti 32 cm x 20 cm
  • žlica ali silikonska lopatka za mešanje
  • nož za maslo

 

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja – sestavine

 

  • 0,5 l borovnic, gozdnih/ameriških po izbiri
  • 5 jajc
  • 3 žlice kisle smetane
  • rezina masla debeline 1 cm
  • kokos za povaljanje

 

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja – postopek

 

Vse sestavine damo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo, saj se bodo jajca tako lažje mešala z mehkim maslom. V kolikor tega ne storite, morate rezino masla ogreti do te stopnje, da bo mehko. Vzamemo dve posodi, v eno damo maslo, kateremu dodamo rumenjake 5 jajc, v drugo posodo damo beljake. S električnim mešalnikom najprej beljake stepemo v trdi sneg, rumenjak in maslo pa v penasto zmes.

 

Borovničeva rolada

 

 

V sekljalnik damo 0,5 l borovnic in jih zmeljemo v gosto kašico, ki jo dodamo rumenjaku. Vse skupaj dobro premešamo, da se rumenjak poveže z borovnicami.

 

Borovničeva rolada1

 

Zmes prelijemo čez sneg iz beljakov ter na roke počasi premešamo. Novo nastalo zmes vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in vse skupaj damo v predhodno ogreto pečico na 200 °C za približno 15- 20 minut.

 

Borovničeva rolada2

 

Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga skupaj s peki papirjem zavijemo v rolo ter pustimo, da se ohladi. 

 

Borovničeva rolada3

 

Ohlajen biskvit odvijemo in premažemo s kislo smetano, in ga zavijemo nazaj v rolo. Zunanjost biskvita bo nekoliko vlažna in lepljiva, kar je normalno pri tej vrsti ” biskvita”.

 

Borovničeva rolada4

 

Borovničevo rolado povaljamo še v kokosovi moki, da se znebimo lepljive površine in položimo v hladilnik za eno uro.

 

Borovničeva rolada6

 

Nasvet

 

Če ste ljubitelj sladkih stvari, vam svetujem, da rolado sladkate. Izbirate lahko med dvema postopkoma;

 

1. Postopek

 

Ko pripravljate ” biskvit” v posodo z maslom in rumenjakom dodajte 1/2 žlice sladkorja (ali količino sladila, ki ustreza 1/2 žlice sladkorja) na eno jajce in vse skupaj z električnim mešalnikom mešajte najmanj 3 minute na najvišji stopnji. Vem sliši se zelo veliko, vendar pa bo v treh minutah nastala kompaktna kremna zmes.

 

2. Postopek

 

Biskvita rolade ne sladkate, ampak sladkate nadev. Vzemite manjšo skledo in v njo odmerite kislo smetano ter dodajte 2-3 zavoje sladkorja z burbonsko vaniljo. Vse skupaj dobro premešajte in postavite nazaj v hladilnik, da smetana ponovno postane kompaktna, v nasprotnem primeru bo preveč tekoča za nadev.

 

 

Borovničeva rolada7

 

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Vir: http://oblizniprste.si

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer