;

Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Izveleček iz splošnih pogojev

S prijavo na e-novice potrjujem prijavo na splošne novice in na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju. Prijavo lahko kadarkoli spremenim.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v naši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Potrjujem prijavo in se strinjam s pogoji

Predavanje: Visoko senzitivne osebe, emapti

Kot Visoko senzitivna oseba se boste najverjetneje identificirali kot empatičen. Zaradi mnogih razlogov je to lahko tudi prednostna beseda za Visoko senzitivne. S tem, da si emaptičen pomeni, da se lahko nanašaš na to kako drugi ljudje čutijo. Kako je torej to drugačno od empata?

Empat je posebna vrsta jasno-čutnosti. S tem se premikamo iz sveta psihologije v svet duhovnega zdravljenja. Približno 2-4% populacije je jasno-čutno in okoli 15-20% populacije je Visoko senzitivnih oseb (VSO).

Mnogi (ne vsi) emapti se identificirajo z nazivom Visoko senzitivna oseba in ti so empati, na katere se nanašam tukaj. Za ta namen, je moč videti empate, ki jih naslavljam tukaj kot zelo specifično skupino znotraj Visoko senzitivnih oseb.
Kaj je razlika med tem, da ste empat in da ste empatičen?

Najprej, razlika ni črno bela. Obstajajo ljudje, ki so zelo jasno empati in Visoko senzitivne osebe (empatični), drugi, ki so jasno Visoko senzitivne osebe (empatični), a ne empati in obstajajo ljudje, ki so nekje v sredini. Meje med njimi postajajo zelo nejasne. Večje vprašanje torej je, zakaj je to sploh pomembno.

Zakaj je razlika med »empatičen« in »empat« pomembna?

Razlika je pomembna, ker empati v splošnem potrebujejo specifičen trening, da se naučijo kako delati s svojo jasno-čutno sposobnostjo brez tega, da bi postali preplavljeni.

Označbe so pomembne ker je lažje izvedeti, kje najti podporo in razumevanje, ki jo potrebujete in tudi kdo ste v odnosu do drugih. Vsi smo mešanica različnih kategorij in označb, vendar pa je preciznost pomembna, da lahko razločujemo, ko debatiramo o njih.

Za nekoga, ki je Visoko senzitivna oseba (VSO) in tudi empat, se bosta obe označbi seveda zlili v praksi, vendar pa debatirati o njih na ta način ni v pomoč, ker niso vse Visoko senzitivne osebe (VSO) empati (pravzaprav, večina jih ni).

Zato je verjetno, da boste odkrili nekaj empatov v skupini Visoko senzitivnih (VSP) oseb, vendar pa bo splošen dogovor težil, da ne bodo v poravnavi z nekaterimi težavami empatov. Ali nasprotno, bodo lahko Visoko senzitivne osebe (VSP), ki niso empati sami morda predvidevali, da uporabljate drugačne besede, da bi opisali, kar oni že vedo. To je podobno kot, da bi z nekom govoril o oceanu, ki le pozna jezera in ki verjame, da so jezera vse, kar je. Dosegli boste načelen konsenz, vendar pa ob globljem dregljaju temu ne bo tako.

Razlika je tudi pomembna, ker je lahko nelagodno nasloviti sposobnosti empata in zato mamiti sijaj pred ključnim razlikovanjem med biti empat nasproti temu, da ste le Visoko senzitivna oseba (VSP). Z drugimi besedami, zelo vabeče je prikrivati sposobnosti empata v vedno močneje sprejeto označbo o Visoko senzitivnih ljudeh in o njej razpravljti. Tukaj je zakaj: mnogi empati zaradi njihove vzgoje, lažje sprejmejo, da so Visoko senzitivne osebe, kot da bi razmatrali možnost, da so tudi sami empati. Lažje je sprejeti, da ste neverjetno dobri pri branju obrazov, opažanju govorice telesa in se namišljeno postavljate v čevlje drugih, namesto da bi sprejeli kar imate kot dejansko in brez ovinkov razumljeno intuitivno sposobnost, ki deluje na način, ki gre onstran vseh splošno sprejetih načinov nanašanja se na druge.

Kot je bilo omenjeno že prej, s tem, da ste Visoko senzitivna oseba (VSP), še vedno navigirate po psihološkem modelu, kot je sprejet v svetu. Sprejeti morate, da imate bolj senzitiven nevrološki sistem in da ima to posledice, kako živite svoje življenje, vendar pa vam ni potrebno sprejeti radikalno drugačnega pogleda na svet. Enkrat, ko se premaknete na področje empata, pa se vsekakor vse to spremeni.

Nekaterim empatom je to popolnoma v redu. Stvari se končno postavijo na svoje mesti (hura!) Drugi se bojujejo s tem, da bi ustrezali temu, kar se učijo o tem, da so empat v njihov religiozni, akademski ali drugačen pogled na svet. Pogosto je potrebno čas, da bi integrirali te različne poglede na svet v nov in oseben vse obsegajoč model.

 

Ⓒ 2016 * Tomaž Flegar Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer