Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Višje zaznave | Zavest

Pri delu s sabo se gre vedno za notranjo izkušnjo. Notranja izkušnja obstajanja oz. notranja izkušnja Jaz sem je nekaj povsem unikatnega, individualnega. Nekaj, kar ni enako nikomur. Vsaj ne iz vidika zaznavanja. Kar pa je enako pri notranji izkušnji, pa je to, da se vsi na enak način zavedamo, da smo živi.

Pri tem je  ključno, da čutimo. Vsi mi nekaj čutimo, pa čeprav to ni v zavestni izkušnji. Vsi čutimo, da smo živi. Vsi čutimo, da obstajamo. Vsi čutimo, da se zavedamo.

Mnogi bi temu rekli izkušnja, vendar ni, vsaj ne običajna umska. Običajne umske izkušnje so te, ki jih zaznava samo naš um. In kaj to so? To so izkušnje, ki so orientirane na interpretacijo tega, kar se dogaja v našem umu.

Naš um je čudovita stvar, vendar pa kot vse v življenju, obstaja tudi nekaj, kar presega umske izkušnje, pa bodisi so te zavestne ali nezavestne. Obstajajo namreč izkušnje, ki so spontane in kjer ne uporabljamo uma, obstajajo izkušnje Zone, toka. Tudi tam ne uporabljamo uma. Pa na primer izkušnje ravnotežja, pa izkušnje ljubezni.

Mnoge od teh izkušenj so take, kot so, torej popolnoma spontane. Ko npr. pri hoji začnemo loviti ravnotežje, za to uporabimo um. In če smo pijani, naš um ne more kaj dosti pomagati v situaciji, ko smo odvezani od njega.

Od uma se lahko odvežemo preko raznih načinov. To lahko počnemo z alkoholom, z kajenjem trave, drug, prežvekovanjem kakih rastlin ali s pitjem napitkov iz zdravilnih rastlin ipd.To lahko storimo tudi zavestno, brez, da bi kaj zaužili.

Ena taka stvar, ki je dostopna vsem je meditacija. A tudi tam pridemo onstran uma, enako kot pri zaužitju alkohola ali česarkoli drugega iz različnih razlogov in ob različnem času. Odlepljenje od uma je vsekakor odvisno od našega interesa, od časa, predvsem pa od naše notranje izkušnje, da to želimo.

Včasih enostavno nismo pripravljeni, da bi šli onkraj uma, saj se ne moremo dovolj sprostiti. Naš um je preplavljen z mislimi, občutki, čustvi, spomini, idejami ipd. Vse ti zadnje omenjeni so objekti zavedanja, ki plavajo po umu, naš um pa se jih oprijema v skladu s svojim interesom.

Um je zelo dinamična sila, moč, ki tava po polju zavesti in se jo da ukrotiti kot črnega vranca. Vendar pa zna biti um zelo samo svoj, saj zahteva za sebe, da je glaven, važen in da počne vse sorte stvari. 

S svojimi notranimi tendencami neprestano sili, izsiljuje, hoče doživeti to in ono. Vse česar se um oprime postane neke vrste izkušnja, bodisi notranja ali zunanja. In to se vedno dogaja v umum. Četudi je izkušnja zunanja, torej nekaj, kar doživlja telo, čuti, čutila, je to v bistvu notranja izkušnja, saj se odvija znotraj in zunaj simultano. Pa še vznikne znotraj, v umu.

To kar um čuti, kot neke vrste gibanje po sebi, po svojem občutku za sebe, je umska dogodivščina, ki lahko vodi do zunanje izkušnje ali ne. In vedno je ta dogodivščina prepredena z neke vrste čustvi, občutki, spomini, mislimi.

To je umska izkušnja. Obstaja pa tudi druge vrste izkušnja, izkušnja, ki ni umska. Izkušnja, ki ni umska, je pa vseeno izkušnja, saj jo um registrira kot nekaj, kar se dogaja, se je zgodilo ali pa se bo zgodilo, pa je izkušnja višje narave.

Višjo naravo izkušamo vsi. Eni bolj pogosto, drugi manj. Vendar pa je izkušnja ravnotežja, izkušnja hoje, izkušnja materinstva ipd. nekaj, kar ne prihaja neposredno od uma. Le-ta prihaja iz višjih nivojev zavedanja.

Višji nivoji zavedanja so nekaj, kar se nahaja nad umsko ravnijo zavedanja. Je že res, da se um zaveda nečesa, kar se mu dogaja v njem, izven njega, kar je tudi v njem, zunaj, znotraj, siljenje, ponižnost ipd. Vendar pa nam ravno trenutki, dogodki, ko um izpusti svoj oprijem, tudi med rekreacijo, na primer, pomagajo doživeti našo višjo naravo.

Vsi smo torej vse, tako nižja kot višja narava. In vsi imamo obe. Razlika med nami je samo v tem, kolikor je kdo sproščen in dovoljuje, dopušča, da skozi nižjo naravo oz. interpretacijo nižje narave posije višja narava. 

Le-ta, višja narave, nikakor ne more, če se silimo in pred to, kar nas hoče nagovoriti iz višjega nivoja zavedanja sebe, postavljamo ovire. Tu lahko postavimo vzporednico, ko nas hoče oče iz višjega nivoja zavedanja o življenjuj naučiti, da je nekaj nevarno in če ne poslušamo, smo prepuščeni sami sebi, svojim občutkom, idejam, mislim. In če takrat silimo, ker hočemo investirati milijon evrov v neko investicijo, ki je že na prvi pogled takšna, da ne prinaša dobička, si postavljamo pred naše razumevanje oviro.

Pri višji naravi se ne gre za fizičnega očeta, teveč za očeta, ki je nahaja v naši višji naravi. Očeta lahko zaznavamo samo fizično, kot človeka, kot bitje, lahko ga zazanvamo tudi kot čustvenega podpornika, mentalnega podpornika, podpornika v idejah, v mislih. Lahko pa ga zaznavamo kot nekaj več. In ta več je, kot so včasih rekli, Oče v Nebesih. Višja zavest ali tihi tok, ki struja skozi nas.

Oče v nebesih je tok tihe sile, višjega zavedanja znotraj našega razumevanja. Nekateri mu pravijo vpogled, drugi intuicija, tretji sper uvid. Nikakor pa to ni nekaj, kar je sprovocirano s strani uma, kot želja, potreba po neki manifestaciji, čeprav je tudi lahko. Vendar pa je takrat to stvar umske manifestacije.

Če želimo biti povezani z višjo izkušnjo sebe, moramo to trenirati na enak način kot treniramo sedaj povezanost z umskim razumevanje in izražanjem. Dojemanjem. Kar pa je tukaj pomembno, pa je to, da ti na enak način, kot so ti pokazali kaj je um, in kako se z njim dela, tudi pokažejo, kaj je višja zavest in kako se z njo dela.

Za to, da si povezan z “višjo” zavestjo je mnogo vaj. In bolj jih treniraš, bolj si povezan z drugačnim nivojem zaznavanja. Vendar pa, če te nekdo ne predstavi ti ti. višji zavesti oz. zavedanju, ki prinaša širino doživljanja sebe, potem nimaš referenčne točke na kar se nanašati, ko to išče oz. želiš iskušati.

Pa da ne bo pomote. Med nami je že sedaj mnogo takšnih, ki so povezani s tem višjim tokom, ki prinaša skozi mnoge informacije, vpoglede, načine, intuicije ipd. To mogoče nem pomeni, da jih je nekdo nujno predstavil tej “višji” zavesti oz. zavedanja sebe, temveč samo pomeni to, da je to nekaj, kar nosijo oni že v sebi.

 

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer