Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

What the blip do I know | Zavest

Osebna izkušnja je nekaj najpomembnejšega v naših življenjih. Le-ta nas oddaljuje od občutka za sebe, če je preintenzivna v smislu čutenja, čustvovanja, razmišljanja ipd., saj se takrat namesto, da bi se ukvarjali s sabo, ukvarjamo s tem, kako se ta izkušnja čuti, kakšna čustva so v njej, kakšna energija je v njej ipd. Gre se za čisto logično stvar, ki jo izkuša vsak od nas. Težava pa nastane, ko začnemo enačiti svoje izkušnje s sabo.

Izkušnje so nekaj, kar mi doživljamo. Vendar pa, kdo smo v tej izkušnji mi, tisti, ki je neposredno prisoten kot subjekt, ne objekt. Vsi znotraj sebe čutimo, da obstajamo, vsi čutimo, da smo. Torej jaz obstajam.

To je tako očitno, da se zelo malokrat, če sploh, vprašamo, kdo je ta jaz, ki izkuša svet v svoji subjektivnosti. Izkušnja je le toliko subjektivna, koliko smo povezani z njo. In že tukaj se skriva podrobnost, spet, na katero ne dajemo poudarka. Kdo je torej povezan?

Zanimivo je, da se že v govorici, torej v nečem, kar prihaja iz nas, iz naše globine, kajti pred govorico je razmišljanje, dojemanje, pa odločanje in šele nato ubeseditev v obliki govora, nanašamo na sebe kot na nekoga, ki to doživlja in je odmaknjen, oddaljen od tega, kar se doživlja. Tako je pri tem, kar se izkuša, čuti, čustvuje, pa pravimo moja čustva, moje misli, moj občutek. A kdo je pravzaprav ta, na koga se nanašamo?

Če torej jaz doživljam nekaj kot mojo izkušnjo, potem jaz ne morem biti ta izkušnja. Izkušnja je nekaj kar doživljam. In jaz, jaz sem torej ta, ki jo doživlja.

Izkušnja je nekaj zunanjega, vsaj v zunanjem svetu. Vendar pa, če gremo globoko v naše bitje in začutimo v sebi to, kar čutimo, z lahkoto lociramo kje se nahajajo čustva, kje občutki, misli. Nekje v telesu in večino krat jih čutimo. Radost gre iz srca, ali pa globlje, vendar pa pravimo srce, ker hočemo biti razumljeni.

In s tem, ko nismo precizni postajamo vedno manj precizni, saj hočemo, da bi nas razumeli. Pa razumemo sami sebe ali le govorimo to, kar hočemo, da bi naj naša izkušnja bila?

Zelo težko je, ko v življenju nisi precizen, zelo težko je, ko govoriš nekaj, dogaja se pa nekaj drugega. Radost čutim v srcu, pa želim, da vidijo v mojem izrazu, da sem radosten. Že tukaj se zelo oddaljujem od svoje primarne izkušnje, ki jo v bistvu doživljam nekje drugje.

Doživljanje izkušenj v našem življenju je psotalo zelo pomembno, celo tako zelo, da smo se začeli lagati ne samo drugim, temveč celo samim sebi. Počutim se žalostno in delam grimase smeha. Samo, da ne bodo videli, kako se v resnici počutim.

In bolj grem od svoje izvorne izkušnje Jaz obstajam, Jaz sem, bolj postajam lažen. Pa ne samo to, moja celotna pojavnost mene se začne enačiti v mojem umu, razumu, čustvih kot nekaj zlaganega.

S tem, ko se oddaljujemo od svoje primarne izkušnje Jaz sem, gremo vedno bolj v objektivizacijo, v redukcijo tega, kar v resnici sem. In vedno bolj pozabljamo. Kdo v resnici sem?

Pot nazaj je težka, saj se je potrebno odučiti mnogo stvari o sebi, o tem kako deluje svet. DA bi človek spet, ponovno začutil sebe moga iti v svojo globino, se soočiti s sabo in začeti obstajati kot ta, ki je v globini.

Smo zmožni tega?

 

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer