Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Kaj si želim in kaj dobim | Čustva

Primerjava med občutki, ki si želim in med temi, ki mi jih daje življenje

Željeni občutki izvirajo iz našega razmišljanja, so naš ideal, s čim želimo, da nas življenje obdaruje. Vendar pa ima življenje za naš včasih drugačen dar od naših želja.

Naše želje izvirajo iz našega razmišljana, torej pogleda na svet in tega, kako želimo, da bi ga doživljali. Vendar pa doživljanje našega življenja ni odvisno le od naših želja, temveč tudi iz stališča, od koder ustvarjamo želje.

Če naše želje ustvarjamo iz občutkov manjvrednosti, otopelosti, nemoči ipd., se nam morda lahko v naši zavesti prikažejo občutki, ki si jih želimo, a težava je, da jih želimo v življenju čutiti povsod. In ker že začnemo z napačnim izhodiščem, torej iz občutkov manjvrednosti, otopelosti, nemoči ipd., in jih kot take čutimo v našem telesu, kot svoje, je vse kar lahko izgradimo kot svoje občutke nekaj, kar položimo ali zgradimo nad njimi.

V tem primeru, se željeni občutki ne čutijo tam, kjer bi se morali, v telesu in njegovih občutkih namreč, temveč jih doživljamo v glavi in sovjem razmišljanju. Razmišljanje nikoli ni enako čutenju in ker ni, je potrebno začeti najprej v čutenju v telesu.
Najprej je potrebno izgraditi primarne občutke, čisto v temeljih in šele potem bodo tisti, ki so na površini ustvarjali trajne občutke, ki si jih želimo.

(V osnovi moram najprej čutiti srečo v telesu in primarnih občutkih in šele potem jih lahko doživljam povsod. Če do takšnega čutenja ne pride, potem je vedno to, kar je na površini le hiška iz kart, ki se poruši ob prvem dotiku občutkov, ki se nahajajo na površini.)
In kakšna je povezava s čustvi?

Čustva so tista, ki ustvarjajo naše občutke. Najprej se rodi čustvo in šele potem se na podlagi čustva rodi občutek. To je zelo dobro razvidno pri zaljubljenosti. Človek včasih sploh še ne ve, da je zaljubljen in ga preplavijo naprej čustva zaljubljenosti, potrebe, takoj za njimi po pride do prebuditve občutkov, katerim sledi delovanje.

Najprej čustvo, potem občutek in iz občutka delovanje. Čustvo je namreč najmanj otipljivo, potem to preide v malo večjo otipljivost in nenazadnje se vse skupaj prelevi v dejanje.

Primerjava med čustvi, ki si želim in med temi, ki mi jih daje življenje

Čustva se ustvarjajo vsepovsod. Tista, ki se ustvarjajo na podlagi drugih čustev in občutkov ali misli, so sekundarna, drugotna čustva in z njimi enako kot pri občutkih ne moremo rušiti tistih, ki se nahajajo pod njimi.

Prav zaradi tega prihaja do razkoraka med tem kar si želimo in med tem kar dobimo. Življenje nam vedno da tisto, kar je že znotraj nas, torej temelj oz. čustvo, ki se nahaja čisto odspodaj.

Naše telo je v bistvu prepredeno in narejeno zaradi čustev. Ko smo iskreno veseli, se spremeni ne samo naš izraz, temveč tudi govor, mimika, obnašanje, dočim nismo iskreno veseli, to ni tako zelo očitno.

In ravno ta primerjava nam nazorno kaže, da naša čustva niso tako zelo pristna, kot smo mislili, da so.

Če mi torej življenje prinaša drugačna čustva, kot jih od njega pričakujemo je vsekakor dobro, da pozdravimo tisti del nas, ki je drugačen od tega kar pričakujemo, vsekakor pa je tudi dobro, da smo ves pozorni in če nas hoče življenje odpeljati v smer čustev, ki jih ne želimo, da se ustavimo in jih preusmerimo v smer v katero hočemo iti.

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer