Satvična prehrana temelji na hrani iz Ajurvedske in Jogijske literature, ki vključuje kvaliteto sattva (guna). Po tem sistemu prehranske klasifikacije so hrane, ki poškodujejo um ali telo smatrane kot Tamasične, med tem, ko so te, ki niso niti pozitivne, niti negativne smatrane kot Rajasične.
Satvična prehrana je mišljena, da vključuje hrano in prehranjevalne navade, ki so "čiste, bistvene, naravne, vitalne, vsegujejo energijo, čiste, zavestne, resnične, častne, modre."
Satvična prehrana je predpisan način, ki daje poudarek na sezonsko hrano, sadje, mlečne izdelke, oreščke, semena, odle, zrelo zelenjavo, stročnice, polno zrnato in ne hrano, ki temelji na mesnih proteinig. Nasveti nekatere stvične prehrane, kot poudarek na mlečnih izdelkih, je sporna.
Na satvično prehrano se včasih nanašajo kot na jogijsko prehrano v sodobni literaturi. V jogijski literaturi starodavnih in srednjeveških časov je koncept, o katerem se razpravlja Mitahara, kar dobesedno pomeni "zmernost v prehranjevanju".
