Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Narcisi zanikajo napake v sebi in krivijo druge | Narcisoidnost

5 načinov kako narcis projicira in te napada

Narcisovo samospoštovanje in njegova lastna vrednost sta odvisni od tega, kako jih vidijo drugi ljudje, saj večini njih v splošnem primanjkuje samo zavedanja

Težijo k temu, da zanikajo napake v sebi in krivijo druge za svoje osebne primanjkljaje, nesrečo in napake. Za njihovo zmešnjavo obstaja celo beseda: imenuje se projekcija. Ljudje s narcisoidnimi tendencami so posamezniki, ki močno projicirajo.

V tem, kar sledi bomo raziskali pet različnih načinov, kako narcisoidi s sociopatskimi in psihopatskimi tendencami projicirajo, okrivljajo, zanikajo, medejo in poškodujejo ljudi v njihovi okolici.

1. Okrivljajo druge, da bi njim bilo bolje

Če sami prosijo za obžalovanje, je to za kar v resnici prosijo to, da okrivijo vas, taka, da lahko bolje skrijejo česar ne želijo, da bi vi vedeli. In ker ni nikoli njihova lastna krivda, jim to da še eno pot, kako lahko prelagajo krivdo. Za skupnost narcisov deluje kot terapevtska sprostitev, da vedno zahtevajo in dobijo javno opravičilo.

Dodatno, je megljenje poznana metoda poznana metoda, ki jo uporabljajo za spreobračanje resničnosti, da drugi začnejo dvomiti v sebe, tako da lahko nadaljujejo s svojo agendo. Kot je definirana na Wikipediji: »zamegljevanje ali za-megljevanje je oblika mentalne zlorabe pri kateri so informacije sprijene ali spreobrnjene, selektivno izločene za dobrobit zlorabljalca ali s ali so predstavljene napačne informacije z namero, da žrtev začne dvomiti svoj lasten spomin, zaznavo in duševno zdravje.

2. Igrajo žrtev

Igranje žrtve je splošna strategija narcisa. Namesto, da bi predelali skozi to notranje ali v soočenju z drugo osebo, nimajo težav s tem, da potegnejo drugo osebo v to z laganjem in slikanjem vas kot zlorabljalca in sebe kot žrtev.

To redno vključuje vnaprej premišljen napad ali provokacijo, da dobijo reakcijo. Na primer, vas obrekujejo, uničujejo vašo lastnino, obračajo druge proti vam ali vas fizično napadejo. In kakor hitro se odzovete na primeren način na njihovo pasivno ali aktivno agresijo, bodo rekli, da ste vi agresor, ker ste vi tisti, ki jih poškodujete ali, da ste nerazumni zaradi vašega »nesprejemljivega, živalskega obnašanja.«

Je potuhnjeno in preračunljivo in še enkrat vključuje to, da vas obtožuje stvari, ki so jih naredili sami ali jih počnejo sami. Torej ni presenetljivo, da občinstvo takšne drame ne vidi celotne slike ali jim ni mar dovolj, da bi se seznanili s celotno zgodbo. Mnogi od njih morda tudi zavzamejo narcisovo stran. Narcisi dela karkoli lahko, da bi verjeli njihovi predstavi zaradi upravljanja z njihovimi čustvi, kakor bodo tudi naredili in rekli skoraj vse.

Za njih se gre redko o resnici in skoraj vedno o zaznavi njihovega občinstva.

Na ta način prejmejo lažno odobravanje, da so pravični in dobri in da vi nimate prav in ste zlobni. Njihov občutek samozavesti se lahko zdaj opopravi in njihova občutja neprimernosti in sramu so sedaj pod nadzorom. Torej je v redu in gizdalinsko. Razen teh na koncu, kjer se prejema – vendar pa, komu mar za njih?

3. Triangulacija

Ta metoda se pogosto uporabi v visoko konfliktnih družinskih situacijah, ki vključuje družinskega člana, ki je narcis, lahko pa se tudi zgodi znotraj drugih družbenih krogov zunaj družinskega okolja. Triangulacija pomeni dvig napetosti med družinskimi člani glede na izbiro, kjer ena oseba komunicira ali ne komunicira resnice v popolnosti, zavaja in ustvarja različne verzije zgodb na način, ki ustvari napetosti med drugimi člani.

Pogosto je cilj narcisa najti grešnega kozla.

Pogosto bodi potrebovali, da najdejo partnerja, ki ga je lahko manipulirati, da lahko nad njim dominirajo ali nekoga, ki jim lahko daje krinko/ali ga lahko okrivijo, ko se stvari segrejejo.

Kakor koli že, prevarajo lahko samo nekoga, ki želi biti prevaran. Ne morejo se skriti in se jih vedno odkrije prej ali pozneje.

Njihove zgodbe pogosto niso v skladu in mnogi delčki relevantnih informacij pogosto manjkajo. Pogosto so nezmožni opaziti svoje lastne mentalne slepe pege in odgovornost potem močno pade na osebo, ki omogoča, da to izpustijo ali ne tega ne priznava, ko se v popolnosti zavedajo tega, kar se dogaja.

4. Poimenujejo te za nekoga, ki nisi

Dober primer tukaj je okrivljanje vas, da ste jih prevarali, med tem, ko prav tega ne počnete za njihovim hrbtom.

To je lahko tudi nekaj vzdolž linij »Ti samo misliš nase in si sebičen, ker ne počneš tega, kar sem te prosila.« Istočasno pa so oni ti, ki ustvarjajo neskončne izgovore, prelamljajo svoje lasten obljube, so nezanesljivi, mislijo samo na svoje lastne potrebe ali tekmujejo z vami. Kot dodatek bodo zelo priročno pozabili vse stvari, ki ste jih vi naredili za njih.

V njihovem pogledu so oni tisti, ki so upravičeni do vseh virov. Proti njim ste agresivni, ko nočete, ne morete ali jim ne želite zagotoviti tega, kar želijo. Poizkusili bodo uporabiti razne taktike zlorabe in manipulacije kot porogljivost, poimenovanje z imeni, ustrahovanje, triangulacijo, grajanje občutkov, manjšanje pomena težave, zamegljevanje, provociranje, okrivljanje, kritiziranje ali dlakocepljenje, da bi se počutili slabo in se ščasoma vdali njihovim zahtevam.

Če ni usmerjeno na vas, potem bo usmerjeno na nekoga drugega. »Poglej kako grozna je ta oseba! In vaš, kaj so naredili?« V kar se to prevaja je, pozabi glede mene; pa najdiva nekoga drugega z napakami in namesto tega govoriva o njih. V njihovem umu na ta način »nam ni potrebno premišljevati o mojih primanjkljajih ali bomo prišli do zaključka, da sem po privzetek odlična ker je nekdo drug grozen.«

5. Imajo nerealistično visoka pričakovanja glede življenja

Pod narcisovo masko so plasti in plasti lažnih pretvar, ki so si jih ustvarili skozi leta.

Kot posledica njihovega lažnega občutka mogočnosti, premočnega kompenziranja, nerealističnih pričakovanj in zahtev postane le-to konstanten del njihove življenjske enačbe. Potem hranijo podobo preveč odraslega človeškega dojenčka ali princese, ki misli, da jim svet dolguje vse, medtem, ko se zakrivajo v pojavo nadutosti.

Samo zaznane predstave veličastnih vlog ali kreacija neke vrste »življenjske fantazije« dodajajo le še k njihovim raznim plastem lažnih predstav. Pretiravanje glede sebe je pogosto uporabljeno kot pobeg ali krinka medtem, ko so povezave z besedami kot popolna družina, moški/ženska mojih sanj, življenjski odrešitelj, princ na belem konju ali druga sredstva doseganja neke vrste »odmerka droge« so tudi lahko simptomi.

Sprejeti resničnost je za njih borba saj se ne morejo nanašati na proces temeč le videti rezultate, ki jih hočejo dobiti. Če jim poizkušate razložiti, kar se zares dogaja, vas bodo videli kot nekoga, ki se opravičuje. Ne glede na to, kar storite, ni to nikoli dovolj za njih in kakor koli že močno se trudite, ne morete zmagati zaradi njihove nezmožnosti videti ali priznati tako imenovane »majhne stvari«, ki se dogajajo za odrom.

Naredili bodo karkoli, da se izognejo sprejetju resničnosti in da bodo postali dostojna oseba – in še vedno lahko prav prepričljivo igrajo kot taki.

vir: https://iheartintelligence.com/narcissists-deny-flaws-in-themselves/?fb=iis

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer