Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Ljudje, ki čutijo dosti | Empati

A ste eden od teh? Zaznavate druge, svet okoli vas in se potem tega držite, kot se smeti držijo naelektrenega ekrana? No potem niste edini. To ji počne veliko. Nekateri pač to pozabijo in gredo naprej, drugi pa se tega držijo kot svojega božanstva in ga častijo še naprej. Pa obstaja boljša alternativa?

To, kar čutimo v sebi, no, to je naše, četudi smo to pobrali od drugih. Mogoče ne čisto tisto čustvo, ki ga čutimo pri drugih, a vsekakor je naše tisto, kar znotraj nas to zadržuje in noče spustiti, da bi šlo naprej.

Vsak od nas ima nek sistem shajanja z resničnostjo, čisto vsak. In ko ta sistem postane nekaj, kar nas sabotira, no, potem ni več tako zelo prijetno, a ne?

Ljudje, ki se lepijo na to, kar zaznajo, pa četudi je to njihovo ali od drugih, ti ljudje nosijo znotraj sebe potrebo, da to počnejo. Pa je to zdravo? Vsekakor ne. Na neki stopnje evolucije je pomagalo, da so se bolj znašli, da so lažje preživeli. To morda počnejo tudi še sedaj, se zanašajo na to, kakšni so drugi oz. kako odreagirajo na njih, vendar pa je to pot, ki ni pravilna.

Ta pot je pot zavezanosti, omejenosti. Je že res, da ti je do nekega nivoja bolj sproščena, da lažje hodiš po življenju, a ko pride do točke, da je to, kar čutiš ovira, pa je dobro premisliti o vsem. Morda te to, čeprav ni nekaj, kar je sproduciral tvoj sistem čutenja in čustev, celo ovira.

In kako te ovira? No, naš sistem je prilagojen na naše čutenje, na to, kar produciramo mi, kot tisto, kar nam sporoča naše telo, naše bitje, glede tega, kako naj se odzovemo na to kar prihaja. In kaj prihaja? Čisto vseeno je, dokler ne podležemo temu, kar čutimo ali zaznavamo od drugih.

In zakaj je to pomembno, naše čutenje namreč? Ker se gre za naše lastne izkušnje, za izkušnje našega lastnega bitja, ne izkušnje drugih bitij. Vse namreč, kar sprejmemo kot čutenje ali zaznavanje drugih, je njihovo, se vam ne zdi? In ko se opajamo z njihovimi zaznavami, no potem nismo ne tukaj, ne zdaj, predvsem pa ne čutimo sebe.

No, na neki ravni res čutimo sebe, a ne tistega, kar nam naše bitje hoče sporočiti. In kaj nam sporoča? No, tega ne moremo vedeti, ker se ukvarjamo s tem, kar so drugi oz. čutijo drugi. In zakaj to ni dobro za nas? No, mislim, da zadeva postaja vedno bolj očitna.

Drugi ljudje, prav tako kot mi sami, imajo svoj sistem produciranja in čutenja tega, kar so sproducirali sami. Vsak od nas ima ta sistem. Težava pa nastane ko pride do križanja tega, kar čutimo. Ko čutimo druge, ne moremo čutiti tega, kar produciramo sami, saj čutimo njih.

In zakaj je tako važno čutiti sebe? Ker smo zaradi tega prišli na ta svet. Tudi pri samo-spoznanju se gre za to, da čutimo Sebe in Sebe ne moremo čutiti, če čutimo nekaj drugega.

Kaj pravzaprav pomeni čutiti sebe oz. sebe? Čutiti to, kar nam oddaja naše bitje je vsekakor globoka stvar. Po eni strani je to kar čutimo, to kar sproducira naš sistem čustev, občutkov, spominov, po drugi strani pa čutimo to, kar noben od teh ne sproducira, temveč le čutimo to, kar je vedno bilo že tam, torej nekaj iz globin našega bitja.

In zakaj je pomembno čutiti globino svojega bitja, ne tega kar prihaja iz uma, čustev, misli, občutkov ipd.? Ker nas le čutenje Sebe, torej tistega dela nas samih, ki je »nezaveden« lahko pripelje do tam, da bomo spoznali v resnici kdo smo. Čutenje drugih nam tega ne daje.

Čutenje drugih nam daje občutek kakšen je svet zunaj nas, ne tisti znotraj. In zanimivo, prišli smo sem, na Zemljo prav iz tega razloga, da se naučimo biti mi.


Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer