Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Duhovna rast | Duhovna rast

Ko prihaja iz glave je trdo, umsko. Ljudje bi morali govoriti iz srca, mehko, čustveno. A ne čustveno iz glave, temveč čustveno iz bitja, ker če ne prihaja iz bitja, je to nagovor uma in ne tistega, kar želi bitje sporočiti.

Vsak človek ima um, težava je le v tem, da ga nekateri uporabljajo preveč intenzivno. In ko ta intenzivnost naraste v vsakodnevni pojav, je to rinjenje. Naše bijte se umakne, umakne se tistemu, kar sili. Da, naše bitje ni vsiljivo, ne rine. Noče poškodovati nikogar in besede, ki prihajajo samo zaradi besed, so ranljive, brez globlje vsebine in ne dajejo iz sebe tistega, kar bitje rabi.

Tu, na svetu smo zaradi deljenja globlje vsebine, ne toliko zaradi vsakodnevnih floskul, ki so naperjene na rekombinacijo že usvojenega. Ljudje to namreč zelo radi počnemo. Šlo smo celo tako zelo daleč, da nam je rekombinacinja ustaljenega, vsakdanjega vrveža postala tako domača, da samo še opazujemo in opisujemo to, kar je že znano. Bojim se, da bi nas prevelo nekaj, kar je neznano. A naše bitje, to, kar je v njem, to je vedno sveže, neznano.

Zanimivo je, kako se ljudje soočamo z neznanim. Namesto, da bi ga podoživljali subjektivno, se obrnemo na objektivno, iščemo odgovore zunaj, namesto tam, kjer se je pojavilo izvirno vprašanje.

Izvir neznanega je vedno znotraj, saj najprej izkušnjo neznanega doživljamo in podoživljamo znotraj sebe, nikoli zunaj, čeprav se na videz zdi tako. In bolj je človek obrnjen v smer opazovanja neznanega od zunaj, iz zunanje smeri, bolj je potegnjen v um, um pa si v trenutku začne ustvarjati nove in nove zgodbe.

Temu, ko si um ustvarja svojo resnico, ki ne temelji na notranjem čutenju, na čutenju iz globin neznanega, pravimo presežni um, um, ki želi iti preko sebe. Narava uma je taka, da ne vidi, tistega, kar je pomembno.

Dolga tisočletja smo ga namreč trenirali, da se naj obrača navzven. Kako pa seveda ne, če pa ga je bilo potrebno uporabiti za preživetje, preživljanje in ob takšnih okoliščinah smo mu kaj hitro začeli zaupati preveč. Ko namreč umu zaupamo preveč, le-ta kaj hitro prevzame vodilno vlogo in želi biti nonstop na tapeti, vedno prvi.

Da pa bi zajezili njegovo presežnost, premočan tok misli in uma, pa mnogo ljudi posega po duhovnosti kot instrumentu, da umiri um. In čeravno ga nekateri bolj ne uspešno, kot uspešno blažijo, saj v duhovnosti iščejo uteho, da so pomirjeni vsaj za tisti krajši trenutek, pa tisti, ki si upajo globje, v globine duha in tega, kar prihaja iz njega, dobijo priložnost, da lahko začnejo prepoznavati in se spoznavati s tem globljim svetom, ki leži za očitnim in hkrati navideznim.

Svet, ki je onstran ni nikoli tako zanimiv saj zbuja strah in trepet, za nekatere. Nekateri pa se pogumno, brez izmotavanja podajo tja, delajo napake, učijo se o njem. In ravno napake jih pripeljejo še globlje, kjer lahko prepoznajo, da je tisto, kar so videli na površju, zgoraj, da tisto morda ni takšno, kot so si o tem mislili in da je resnica morda drugačna.

A takšen pogled je težak, saj ko enkrat prepoznaš, si prisiljen izstopiti, tvoja pot, vsaj na tistem segmentu življenja, ki si ga prepozna, postane drugačna.

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer