Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Iz kakšnega prostora komuniciramo, takšen prostor ustvarjamo | Duhovna rast

Naše telo je narejeno zato, da lahko ustvarja materialne manifestacije. Ena takih je dih, saj z dihanjem, ki je avtonomne narave naše telo ustvarja ne glede na kaj se dogaja za časa življenja neko materialno manifestacijo.

Pravimo jih lahko premikanje, kroženje ipd. in je vezana na to, kar želi v življenje izraziti naše telo.
Mnogi bi rekli, da je ne pogojeno, da telo poč diha, kar diha, vendar pa temu ni tako. Dinamika našega dihanja je pogojena z zdravjem našega telesa in tukaj se ne gre samo za fizično zdravje.

Vsi se lahko strinjamo, da je vsak od nas prinesel neko »prtljago« iz preteklosti. Starši so nas naučili kako se streže nekaterim stvarem, to pa so počeli tudi naši učitelji, znanci, drugi družinski člani, ki smo jih srečevali na naši poti. In vse kar nam je bilo dodano k našemu lastnemu načinu, bodisi kot način obnašanja, vedenja, izvajanja ipd. je pustilo na naši notranji dinamiki znotraj telesa odtis, odtis, ki vpliva na naše življenjske procese, tudi na dihanje.

Ko je človek bolan diha drugače, ko se ukvarja s športom, drugače, ko se prehranjuje, drugače, ko… Telo je tisto, ki nam skozi dihanje izraža kako se počuti. Vemo pa tudi, da se naše dihanje spremeni, ko nas je strah, ko smo žalostni, navdušeni…

Naše telo je dober interpretator tega, kar se dogaja v našem življenju in skozi njegov izraz zelo dobro lahko vidimo, ocenimo, kakšno je naše življenje. Pa da ne bo pomote, tukaj se ne gre za to, kako naše misli doživljajo naše življenje. To je popolnoma druga stvar, kajti tudi misli so samo interpretacija tega, kako se počuti telo, naša čustva, um…

In kaj je prej, kateri proces oz. ocena je tista, ki nam pokaže večjo globino? Misli opisujejo telo, telo pa le izraža to kar čuti. Telesa ne moreš prevarati, da čuti nekaj drugega, če čuti bolečino. Sicer obstajajo mentalne tehnike, ki um prepričajo, da ne izraža bolečine, vendar pa se gre tu o nečem drugem.

Pri tovrstnih tehnikah zaustaviš umsko izražanje tega, kar lahko ogrozi telo, da bi bilo sposobno delovati na daljši alikrajši rok, a telo se, če je v bolečini še vedno krči, zvija. Podobno, kot ljudje, ki na izgled izvajajo živčnost, nestrpnost, ko cepetajo z nogami, a odraščajo v takem okolju, kjer pritisk na njih ni nič nenavadnega in jim je to umsko čisto v redu ali pa kadilci, ki z nogo izražajo potrebo po ihti, njihov um pa sploh ne zaznava potrebe po ihti ipd.

Tukaj torej govorimo o globini, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce. In definitivno je prej tisto, kar je v telesu, saj um ne more dobiti impulza za razmišljanje, premikanje, izvajanje ipd., preden se karkoli ne rodi v telesu oz. se ne zazna kot občutek.

Vse kar besede izražajo ima nek vir in ta vir je telo in njegovi občutki, čutila pa so tista, ki to čutijo. Besede so torej govorica telesa, ne toliko uma. In um, ko doda svojo presežno ali primankljajsko noto, le kazi izraz telesa.

Telo namreč želi premnogo krat povedati čisto drugo zgodbo, kot pride iz naših ust, ker nas je sram, strah ipd.. vse zadrževanje našega izraza pa kroji notranje napetosti, ki se le še grmadijo, bolj ko ponavljamo vajo.

Um je namreč zelo dober, da nam pomaga utelesiti tisto, kar komuniciramo. A če je preveč »popacan« s čustvi, ki ne dovolijo ali preprečujejo ali onemogočajo, da bi telo izrazilo »nekaj«, potem tudi manifestacija, ki jo telo v resnici želi izraziti ni takšna, kot si jo telo želi.

Zanimivo je, da telo začne spet malček drugače izražati dih, njegov stik z resnico, z iskrenostjo, pa vedno bolj šibi.

Zakaj je torej iskrena resnica tako zelo pomembna? Da omogoči, da je telo zdravo, da v njem ni napetosti, zakrčenosti. In v trenutku, ko se začnemo odmikati od iskrenosti, se začne telo odzivati na način, ki mu onemogoča, da bi ostalo povezano s pretokom življenja skozi nas na iskren način, torej s 100% zdravjem.

Vse torej kar izrazimo, ustvarja nek prostor, tako znotraj nas, ki se izrazi na našem lastnem telesu, kot zunaj nas, v naši lastni okolici, saj drugi ljudje čutijo sproščenost v dihu, pa čeprav ne na zavestnem nivoju in če želijo sami ostati v svoji sproščenosti, ne popacani z nesproščenostjo drugih, bodo odšli stran.

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer