Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Mislim, da obstaja šest poti skozi katere lahko dosežeš svobodo. O čem govorimo tukaj je neposredna pot: Imenuje se Brahma vidya - neposredno prebujenje. Obstajajo tudi druge poti, kot pranayama, obstaja tudi joga; tudi kundalini; in obstaja tudi bhakti joga. Vse te medote so uporabne. Karkoli vam je primerno - karkoli vam je všeč - s čimer lahko uspeš. O čem najbolj pogosto govorimo tukaj je Brahma vidya, neposredno prebujenje skozi vichar - razum. Objektivno pogledamo na to kako priti do purushe, absolutne resnice, ki je eno brez sekunde, nespremenljiva.


Karkoli se spremeni ni resnično. Če začnemo s telesom, se le-to spremeni, od otroštva to mladosti do starih let do smrti, spremeni se. Celo cel svet se spremeni zaradi potresov, z cikloni. Svet, ki je obstjal pred sto leti ali pred tisoč leti, sedaj ga več ni. Celo denar se spreminja in karkoli se spremeni, ni resnica. Tudi um se spreminja. Včasih je miren, včasih nemiren. Tudi stanja skozi katera greste vsak dan, se spremenijo. Trdno smo prepričani, da to kar vidimo v prebujenem stanju, da je to resnično. Ta resničnost izgine v spečem stanju. Oboje, speče stanje in stanje sanj izgineta v stanju spanca in tudi spanec izgine v naslednjem stanju prebujanja. Kar se izmenjuje ni resnica. To je dejstvo.
 
Kadarkoli obstaja sprememba, mora obstajati tudi neko ozadje, ki leži pod njo, ki se ne spreminja, na katerem se te spremembe dogajajo. Ko vidite glinen kozarec, imate v trenutku zavest zemlje. Ko vidite prstan, se v trenutku zavedate zlata. Ko vidite mize, se v trenutku zavedate, da je iz lesa. Kot to, mora tudi tam obstajati ozadje, ki je prevzelo različne oblike in različna imena. Karkoli se spremeni, ima ozadje.

Karkoli lahko objektiviziraš in eksternaliziraš, se spreminja. Na koncu boš dosegel telo samo. Karkoli vidite, mora biti zunanje zate. Če vidite telo, je le-to zunanje, in nekatere stvari morajo biti zunanje - nekatere pa notranje. Zaradi tega vidite stvari; zato, ker karkoli vidite, mora biti zunanje, mora biti neke vrste predmet. Celo v sanjah vam je vse zunanje. Obstajajo planine, obstajajo reke, ljudje, drevesa; vsa so za vas zunanja. Na človeka, ki spi, sanje ne vplivajo, on jih samo vidi.

Sedaj pa nam je priporočeno, da odkrijemo nespremenljivo na katerem se te spremembe odvijajo. Kako pa naj to storimo? Z reflektiranjem. Zavrnite vse, karkoli se spremeni. Sedite mirno in nekaj časa opazujte in gledajte. Karkoli vidite, karkoli zaznavate ali karkoli si zamišljate ali čutite je lahko zavrnjeno. Nekaj bo ostalo, česar pa ne morete zavrniti. To je permanenten dom obstoja, zavesti, blaženosti in svobode. To lahko naredite v trenutku ali pa je za to potrebna leta.

 

Papaji

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer