Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

Satguru v primerjavi s psevdo-Gurujem

Rebert: (trak se nenadoma začne) Prav. V povezavi s tem, ker imamo tukaj nekaj ljudi, pa govorimo o Satguruju v primerjavi s psevdo-Gurujem.. Dosti klicev prejmem od ljudi, ki me sprašujejo, ali je ta oseba resnično osvobojena oseba? Ali je ta oseba razsvetljena? Je ta oseba samo-uresničena? In resnično ne vem, kaj jim naj povem, ker ne dajem mnenj o drugih ljudeh. Vendar pa obstajajo znaki, trije osnovni znaki, od koder lahko ločiš pravega Mojstra od lažnega. In v to bomo šli v kratkem. To, da vemo te stvari pomaga. Takšne stvari le razpravljam s svojimi učenci in častilci.Za te vas imam, torej bomo govorili o tem.

Prva stvar za vedeti je o tem: To, kako povedati, če je oseba resnična, je po njegovih učenjih. Ima svoja lastna učenja ali so njegova učenja iz svetih tekstov? Nova učenja ne obstajajo. Če vam učitelj pravi, ‘Imel sem razkritje, pobral me je leteči krožnik in me odpeljal v daljno galaksijo in so me iniciirali in mi rekli naj grem nazaj in rešim zemljo. In dali so mi mantro, ki jo želim podeliti z vami, bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla, in izgovoriš jo petindvajsetkrat in boš razsvetljen.’

Torej, če vam učitelj pove nekaj takšnega, bodite pazljivi. Pazite, če ima učitelj svoje lastno učenje. Če pa učitelj le potrdi to, kar je bilo vedno znano, z drugimi besedami, če vam učitelj, da na znanje, da ste brezmadežni Jaz, da niste telo ali to kar se pojavi, vendar da ste vrhovna inteligenca, absolutna resničnost, dokončna enost, potem veste, da ste na pravi poti, ker to ni novo znanje. To znanje je moč najti v Upanishadi in v Vedah in v starodavnih duhovnih delih. Nikoli ne dovolite učitelji, da vam pove, da am pove, da je odkril svoje lastno učenje. To je en znak.
Drug znak je: Kako učitelj živi osebno. Raziskujte, odkrijte to. Kako učitelj živi ločeno od učenja? Ko se učenje konča, ali se učitelj sreča z določenimi prijatelji zunaj in gre v najbližji bar in se napije? Ali učitelj kadi ganjo? Ali gre na vse vrste ritualov? Odkrijte kako učitelj živi. Ali učitelj izvaja učenje 24 ur na dan? Ali samo takrat, ko gre v skupino? Kakšno vrsto življenja učitelj živi? Odkrijte to sami.

In tretja točka je: Ali učitelj zaračunava denar za skupine? Ali ima vikend seminar, kjer zaračuna tristo dolarjev in vam pravi, da boste razsvetljeni čez vikend? Bodite pazljivi. Pravo učenje nikoli ne stane nič, vedno je zastonj, vedno, in nikoli se ne govori o denarju. Res je tudi, da se Modrec odpove vsemu z namenom, da bi prinesel učenje drugim. Tako, da njegovi učenci poskrbijo zanj. In to teče iz srca. Vendar pa nikoli osebno ne prosi za denar. Prosi za pomoč prijatelju ali nekomu drugemu, vendar pa nikoli za sebe. V te stvari moraš pogledati. Odkrij kaj je res in kaj ni. In obstajata dva osnovna principa samo-spoznanja. Eden je atma-vichara, samo-spraševanje in drugi je Bhakta, čaščenje ali samo predaja. Preko teh dveh medod se pozameznik lahko prebudi.

Prva metoda, samo-spraševanje je najboljša, vendar pa je tudi samo predaja. Pri samo-spraševanju poizkušaš razumeti kdo v resnici si s spraševanjem sebe, “Kdo sem jaz? Kdo je to? Kaj je resnično?” S tem, da se sprašuješ ta vprašanja, greš navzdol v resničnost in odkriješ resnico, to kar si vedno bil. S sledenjem jazu, z razumevanjem Jaza in bivanju v Jazu, dokončno preženeš temne oblake in  ponovno siješ kot si vedno sijal.

Druga metoda je samo predaja, kjer se predaš v popolnosti svojemu Jazu, ki je Bog. S tem, da praviš, “Ne moja volja, temveč tvoja” in s spoznanjem, da je tvoj Jaz Bog. Tvoj Jaz je asolutna resničnost. Tvoj Jaz je ta, ki si ga iskal vsa ta leta. Tvoj Jaz je učitelj. Tvoj Jaz je tvoj guru. Tvoj Jaz je dokončna resničnost. Nič drugega ne obstaja kot Jaz. In to začneš čutiti. In v resnici želiš tole, bolj kot karkoli drugega v svojem življenju. Potem narediš vse, kar moraš narediti, da greš globlje in globlje vase in odkriješ svojo lastno resničnost.

25.oktober 1990

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer