Sri Ramakrishna

Ta, ki iz globin svoje duše hoče spoznati Boga, ga bo vsekakor spoznal. Mora ga. Samo ta, ki je nemiren zaradi Boga in išče nič drugega, kot Njega, ga Bo vsekakor spoznal.

- Sri Ramakrishna

Ponoči vidite mnogo zvezd na nebu, vendar pa ne, ko vzide sonce. Ali lahko zato pravite, da ni zvezd na nebu med dnevom? Ker ne morete najti Boga med dnevi vaše nevednosti, ne morete povedati, da Bog ne obstaja.

― Sri Ramakrishna

Različna prepričanja so, a različne poti, da dosežeš Boga.

- Sri Ramakrishna

Le dve vrsti ljudi lahko dosežeta samo-znanje: ti, ki sploh niso obremenjeni z znanjem, takorekoč, katerih umovi niso prenaseljeni z mislimi, ki so si jih sposodili od drugih in ti, ki lahko po tem, ko so preučili vse svete tekste in znanosti, spoznali, da ne vedo ničesar.

― Sri Ramakrishna, Izreki Sri Ramakrishne

To kar je Brahman, tega se ne da opisati. Vse stvari na svetu - Vede, Purane, Tantre, šest sistemov filozofije - so bile oskrunjene, podobno kot hrana, ki se je je dotaknil jezik, sja so jih brali ali izrekali z jezikom. Edino ena stvar ni bila oskrunjena na ta način in to je Brahman. Nihče ni bil nikoli zmožen povedati tega, kaj je Brahman.

― Sri Ramakrishna, izreki Sri Ramakrishne

 

Zakaj samo govoriti o 'grehu' in 'peklu'? Le enkrat izgovori, 'Ne bom ponavljal napačnih stvari, ki sem jih počel' in imej vero v Njegovo ime.

- Sri Ramakrishna

Bog je v vseh ljudeh, vendar pa niso vsi ljudje v Bogu; to je zaradi česar trpimo.

- Sri Ramakrishna

S čantanjem Bhagavanovega imena postaneta človekova telo in um čista.

- Sri Ramakrishna

Človek, ki dela dobro za druge, brez kakršnega koli sebičnega motiva, resnično dela dobro sam sebi.

- Sri Ramakrishna

V ime Gospoda bi morala biti takšna vera, »Čantal sem Njegovo ime, ali sem še vedno grešnik? Kakšen greh zame! Kakšna ujetost zame!« Krishna Kishore je pobožen Hindujec, brahnim, ki časti Gospoda z eno usmerjeno predanostjo. Enkrat je šel na Vrindavan. Nekega dne, ko je taval naokrog, je začutil žejo. Odšel je k izviru, kjer je videl stati moža. Rekel mu je, »Brat, a bi mi prosim dal skeldo vode? Iz katere kaste si?« Potem je človek odgovoril, »Pundit ji, pripadam nizki kasti kobllerjev« Krishna Koshore je rekel, »Rekel si Šiva in sedaj si mi podal vodo.«

- Sri Ramakrishna

Kakor dolgo živim, tako dolgo se učim.

- Sri Ramakrishna

»Nekdo mi je dal knjigo o krščanstvu. Prosil sem ga, da mi jo prebere. Vsebovala je 'greh' in samo 'greh'. (To Keshad) Tvoj Brahmo Samaj tudi govori o 'grehu' in samo o 'grehu'. Ta, ki nenehno govori, 'jaz sem ujet, jaz sem ujet', ta lump zares postane ujet! Ta, ki ponavlja dan in noč, 'Jaz sem grešnik, jaz sem grešnik,' postane grešnik.

---      -  Sri Ramakrishna

Govoriš o delanju dobrega svetu. Ali je svet takšna mala stvar? In kdo si ti, ki moliš, da delaš dobro svetu? Najprej spoznaj Boga, gledaj Ga s sredstvi duhovne discipline. Če ti podeli moč, lahko delaš drugim dobro, drugače ne.

― Sri Ramakrishna, izreki Sri Ramakrishne

 

Um je ta, ki ujame in um je ta, ki osvobodi. Jez sem svobodna duša; lahko živim v gospodinjstvu ali v gozdu; zame ni meja. Sem Gospodov otrok, sin kralja kraljev; kdo me bo potem ujel? Ko vas piči kača, če izgovorite naglas, 'V njej ni strupa+, se znebite kačjega strupa. Na enak način, če izgovorite empatično, 'nisem ujet; sem svoboden', postanete takšni. Postanete svobodni.

-         - Sri Ramakrishna

Posameznik lahko bere Bhagavato pri svetlobi svetilke in drugi lahko naredi njen ponaredek pod isto svetlobo, vendar pa je svetilka ob tem neprizadeta. Sonce sije svojo svetlobo na pokvarjene kot tudi na neoporečne.

― Sri Ramakrishna, Izreki Sri Ramakrishne

Bog ždi v vseh bitjih. A intimen si lahko le z dobrimi ljudmi; od zlomislečih se moraš držati stran. Bog je celo v tigru; vendar pa ne moreš objeti tigra zaradi tega. Morda porečeš, "Zakaj bežati stran od tigra, ki je tudi manifestacija Boga?" Odgovor na to je: "Ti, ki ti pravijo, da beži stran so tudi manifestacije Boga - in zakaj jih ne bi poslušal?"

- Sri Ramakrishna

Dobrodošli na Tomaževi spletni strani!