Sri Poonja - Papaji

Um je kot kradljivec. Ukrade ti srečo tako, da te pošlje podit se za stvarmi in zamislimi, ki povzročijo trpljenje v tebi ves čas. Pripelji ga nazaj v sedanji trenutek vedno in vsakokrat, ko odkriješ, da tava nekje drugje.

- Papaji

Boga ne moreš videti, ker si Bog!
Kako lahko iščeš To, kar si ti?

Zanemari vse ostalo, vidi le To,
in vse ti bo dodano.
Kontempliraj le Obstoj.
Ta kontemplacija je za Biti!

Pojdi neposredno v Luč!

- Papaji

Razmišljanje se zgodi, ko želiš postati nekaj. Potem moraš misliti. Vendar pa, ko ti ni potrebno postati nekaj, kaj pa je potrebno storiti za to? Ostani kot si!

- Papaji

Vsakdo želi razumeti intelektualno, vendar pa te intelekt ne more ponesti preko, na drugo obalo. Torej se osvobodi uma, intelekta in potem boš videl, da si ti tvoj Jaz: Bitje-Znanje-Radost.

- Papaji

Kar se zgodi, se mora zgoditi, torej ostani neprizadet kot mir. Bodi miren in ta mir se bo razširil.

- Papaji

Moč iluzije je zelo močna,
torej bodi pazljiv na radostno igro s tendencami, ker ko je posameznik bilzu Svobode, se bodo vsi demoni združili in napadli. Ostani še naprej Jaz z meditacijo na Jaz, počni vedno to igrivo.

- Papaji

Osvobojen moraš biti vseh predmetov čutil in odvisnosti od njih zaradi sreče! Brezželjnost je edina sreča. Če predmet čutil pride, mu dovoli, da naj pride, če ne, ga ne čakaj, da ti da srečo, kajti nič na svetu ne bo dalo sreče, ker ti nič ne more dati sreče. To je sigurno. Nihče ne more dobiti sreče od nikogar, razen od lastnega Jaza in to je na razpolago, ko nimaš želja. Vidiš, kako preprosto!

- Papaji

 

Ti si vedno v viru.
Kako lahko zapustiš vir?
To je šala.

~ Papaji

Sveti teksti pravijo, da se je potrebno odpovedati določenim oviram.
Najprej je zamisel osebne identitete, osebnosti, imena in oblike tega kdor ti si. Odpovej se temu, odveži se od tega.
Potem je zamisel nebes po tem, ko umreš. Zamisel zasluge in šibkosti, to delovanje te ne bo pripeljalo nikamor. Odpovej se tudi tej navezanosti. In potem Bog. Odpovej se vseh navezanosti na Boga samega. Zamisel, da obstaja zunaj tebe nek posrednik, ki ti lahko sedaj pomaga. Odpovej se temu. In potem se odpovej prav zamisli odpovedovanja! Tudi to mora biti ovrženo!

- Papaji

Resnična meditacija se nikoli ne ustavi!
To je zaradi česar ni nič za narediti.
Brez vaje.
Preprosto bodi to, kdor že si!
Ne dajem ti nič in ne odvzemam ti nič, le kažem na to, kar že si.

~ Papaji

Kakršnakoli misel pride, karkoli že je, celo misel na meditacijo: Ustavi se. Odkrij vir teh misli: "Moram meditirati, moram biti svoboden, potrebujem svobodo." Bodi tiho in čakaj. Odkrij od prihajajo te misli. Vrni se nazaj v vir teh istih misli in mi povej, kaj vidiš. Kako imenuješ to? Kam te bo to vodilo? Zadelo bo tvoj um za vedno in postal boš to, kar si že vedno bil.
Tega ne boš našel skozi nobeno metodo, naj te um ne prevara še enkrat.

- Papaji

Hoja, govorjenje, spanje, sanjanje ali prebujanje vsak dan - vedno ostani v stiku z Jazom.

~ Papaji

Jazu ni potrebno, da razume sebe,
Svoboda je pred konceptom svobode.

- Papaji

Satsang pomeni prostor Odmaknjenosti,
spokojnosti.Je kraj v tvojem srcu.
Pridi na ta Satsang gol.

~ Papaji

Ni vprašanje imeti čas za to ali ne, ker je To tisto, ki je skozi ves čas. Tvoja Resnična narava je Zavedanje, tega se ne da vaditi.

- Papaji

Bližnjica do razsvetlitve je očistiti si um. Bilžnjica je odrezati svoje želje. Predmeti želja niso to, kar daje srečo, oni uničijo tvoj mir in te zvozlajo s trpljenjem.

~ Papaji

Dobrodošli na Tomaževi spletni strani!