Nisargadatta Maharaj

Nobena dvojnost ne obstaja, sploh. Ti le projiciraš svoje lastne ideje.

- Nisargadatta Maharaj

Dokler nisi svoboden droge samo identifikacije, ti niso v nobeno korist vse tvoje religije in znanosti, molitve in joge, saj s tem, ko temeljijo na napaki, jih le-te okrepijo.

~ Nisargadatta Maharaj

Želiš si nekaj kot ekstaza na klic. Ekstaze pridejo in gredo, nujno, saj človeški možgani ne morejo dolgo biti izpostavljeni napetosti. Daljša ekstaza bo izžgala vaše možgane, razen, če je ekstremno čista in subtilna. V naravi nič ne stoji na miru, vse pulzira, pojavlja se in izginja. Srce, dihanje, prebava, spanec in hoja - rojstvo in smrt, vse pride in gre v valovih. Ritem, periodičnost, harmonično menjavanje ekstremov je pravilo. Nobene uporabne vrednost ini v tem, da se upiramo nasproti resničnemu vzorcu življenja. Če želiš nespremenljivo, pojdi onstran izkušnje. Ko pravim: spominjaj se 'Jaz sem' ves čas, mislim na 'pridi nazaj k temu občutku znova in znova'. Umovo naravno stanje ne more biti nobena določena misel, le tišina. Ne zamisel tišine, temveč tišina sama. Ko je um v svojem naravnem stanju, se po vsaki izkušnji spontano povrne v tišino ali, bolj precizno, vsaka izkušnja se zgodi nad ozadnjem tišine.

- Sri Nishargadata Maharaj, iz 'Jaz sem To', poglavje 51

Spraševalec: Ali mi ni potrebno uporabiti truda, da bi prijel gibanje uma?

Nisargadatta Maharaj: To nima nič za opraviti s trudom. Le obrni se stran, glej med misli, rajši kot na misli. Ko se ti zgodi, da hodiš v množici, se ne boriš z vsakim človekom, ki ga srečaš - le najdeš svojo pot med njimi.

Spraševalec: Če uporabim svojo voljo, da bi nadziral um, to le okrepi ego.

Nisargadatta Maharaj: Seveda. Ko se boriš, privabiš boj. Vendar pa, ko se ne upiraš, se srečaš z brezupornostjo. Ko zavrneš igrati igro, si izven nje.

~ Nisargadatta Maharaj, iz Jaz sem To', poglavje 72

Če bi ljudje vedeli, da se nič ne more zgoditi,
razen če celotno vesolje povzroči, da se to zgodi,
bi dosegli dosti več, z manj potrošene energije.

- Nisargadatta Maharaj

Tvoje neverovanje ni važno. Moje besede so resnične in bodo naredile svojo delo. To je lepota plemenite družbe (satsang).

~ Sri Nisargadatta Maharaj

Ne meditirajte le. Živite v meditaciji.

- Nisargadatta Maharaj

'Nič od tega nisem jaz' je prvi korak. 'Vse sem jaz', je naslednji. Oba se zadržujeta na zamisli: 'svet obstaja'. Ko se odpoveš tudi tega, ostaneš to kar si - ne dvojen Jaz. Ti si To, tukaj in zdaj, vendar pa je tvoj vid oviran s tvojo napačno predstavo o sebi.

~ Sri Nisargadatta Maharaj

...iz 'Jaz sem To'', poglavje 99

... V popolnosti stran od česarkoil, kar se zdi, da se dogaja, ko posameznik preneha misliti, da je on tisti, ki živi in dobi občutek, da je tisti skozi kategera se živi, je to, karkoli že posameznik počne, posameznik tega ne počne, vendar je prisiljen, da to naredi.

~ Nisargadatta

Spraševlaec: Kaj je resničen vzrok trpljenja?

Sri Nisargadatta Maharaj:Samoidentifikacija z omejenim (vyaktitva). Zaznave kot take, pa čeprav močne, ne povzročajo trpljenja. Um je ta, ki je zbagan z napačnimi zamislimi, odvisen od razmišljanja: 'Jaz sem to', 'Jaz sem ono', ti strahovi izgubijo in hrepenijo po doseganju in trpijo, ko so zafrustrirani.

~ from "I Am That", chapter 28

Ti nisi to, za kar se imaš. Odkrij kdo si. Opazuj občutek 'jaz sem', najdi svoj resnični Jaz.

~ Nisargadatta

Nisargadatta Maharaj: Ne vem nič o ničemer in ne vidim razlike med tabo in mano. Moje življenje je zaporedje dogodkov, pravtako kot tvoje. Le, da sem jaz odvezan in vidim minevajoči šov kot šov, ki mineva; medtem, ko se ti držiš stvari in se premikaš skupaj z njimi.

Spraševalec: Kaj te je naredilo tako nepristranskega?

Nisargadatta Maharaj: Nič posebnega. Zgodilo se je tako, da sem verjel mojemu Guruju. Povedal mi je, da nisem nič drugega kot moj jaz in verjel sem mu. S tem ko sem mu verjel, sem se v skladu s tem tudi obnašal in prenehal skrbeti za to, kar nisem jaz, niti ni moje.

~ iz "Jaz sem to", poglavje 2

Družba se ne bo spremenila s prisilo. Za to je potrebna sprememba v srcu. Razumeti, da ni nič tvoje lastno, da vse pripada vsem. Le takrat se bo družba spremenila... Vsak vzrok je univerzalen. Tvoje lastno telo ne bo obstajalo brez tega, da celotno vesolje ne prispeva k temu, kar je ustvarilo in k preživetju le tega.

~ Nisargadatta Maharaj

Naj prebiva tvoja bit zunaj tega telesa rojstev in smrti in vsi tvoji problemi se bodo rešili. Ti obstajajo le zato, ker verjameš, da si rojen, da umreš. Odprevaraj se in bodi svoboden. Ti nisi oseba.

~ Sri Nisargadatta Maharaj

...iz 'Jaz sem To', poglavje 34 - 'Um je nemir Sam'

Zavedaj se, da karkoli se zgodi, da se zgodi tebi, s strani tebe, skozi tebe, da si ti kreator, uživalec in uničevalec vsega kar zaznavaš in da te ne bo strah. S tem, ko te ni strah, ne boš srečen, niti ne boš iskal sreče.

V ogledalu tvojega uma se pojavijo in izginejo slike vseh vrst. S tem, da veš, da so le-te v popolnosti tvoja lastna kreacija, jih v tišini gledaj kako prihajajo in kako gredo, vendar pa naj te to ne vrže iz tira. Ta odnos tihega opazovanja je prav temelj Joge. Vidiš sliko,  a ti nisi slika.

~ Sri Nisargadatta Mahara, iz 'Jaz sem To', poglavje 90

Sedaj, pojdite globoko v stanje, ki ga lahko primerjate s stanjme prebujajočega spanca, v katerem se zavedate sebe, vendar pa ne sveta. V tem stanju boste vedeli, brez najmanjše sledi dvoma, da ste v temelju vašega bitja svobodni in srečni. Edina težava je, da ste odvisni od izkušenj in da cenite spomine. V resničnosti je prav obratno, česar se spomnite ni nikoli resnično; resnično je sedaj.

~ Sri Nisargadatta Maharaj

... iz 'Jaz sem To', poglavje 84

Dobrodošli na Tomaževi spletni strani!