Tomažev blog

Ljudje, ki čutijo dosti | Empati

A ste eden od teh? Zaznavate druge, svet okoli vas in se potem tega držite, kot se smeti držijo naelektrenega ekrana? No potem niste edini. To ji počne veliko. Nekateri pač to pozabijo in gredo naprej, drugi pa se tega držijo kot svojega božanstva in ga častijo še naprej. Pa obstaja boljša alternativa?

To, kar čutimo v sebi, no, to je naše, četudi smo to pobrali od drugih. Mogoče ne čisto tisto čustvo, ki ga čutimo pri drugih, a vsekakor je naše tisto, kar znotraj nas to zadržuje in noče spustiti, da bi šlo naprej.

Vsak od nas ima nek sistem shajanja z resničnostjo, čisto vsak. In ko ta sistem postane nekaj, kar nas sabotira, no, potem ni več tako zelo prijetno, a ne?

Preberi več

Razumevanje enosti | Enost

Na svetu obstaja mnogo različnih pogledov. Kolikor nas je toliko jih je, saj je vsak od nas drugačen, z drugačno dušo in sistemom dojemanja. Zato nas je nemogoče postaviti pod isto drevo in zahtevati, da jo bomo zalivali na enak način.

Je že res, da vodo zlijemo vsi iz vrča. A nekateri ga držijo bolj poševno, nekateri manj. Nekatero bolj postrani, nekateri manj. Nekateri hočejo da se vse izlije naenkrat, drugi želijo, da voda boža rastline. Nekateri začnemo s polnim vrčem, drugi na pol praznim…

Mnogo je karakteristik od katerih je odvisno koliko vode bo izteklo iz vrča in na podoben način je tudi mnogo načinov in karakteristik telesa, da izlije iz sebe dragoceno življenjsko energijo. Eni jo kar razsipavajo, drugi poizkušajo, da je ne bi preveč odteklo, tretji so v popolnem ravnovesju s tem, čemur pravimo življenje in ne izgubljajo življenjske energije.

Od tega, kakšno spoznanje imamo, torej kako gledamo na sebe, na svoje karakteristike in na to, kako in kdo z njimi ravna, tudi dojemamo sebe in svet okoli nas. Nihče od nas ga ne dojema na enak način, kljub temu, da je svet za vse enak.

Preberi več

Duhovna energija | Naša prava narava

Duhovna energija je dokaj nepredvidljiva, še posebej pri tistih, ki je ne kultivirajo. Sama se obnaša nepredstavljivo, ker obstaja potreba, da z njo delamo z umom. Je že res, da je um neke vrste duhovna energija, samo dosti bolj trmasta in fokusirana na tisto, kar izvira iz osebnih želja in potreb. Bolj se namreč trudimo in silimo z našimi potrebami, bolj se le ta umiri in postane fokusirana. A težava ni v tem, da je mirna, saj ta mirnost izvira iz njene namerne ukročenosti, temveč je težava v tem, da noče več videti, iti več v tisto smer, kamor je bila namenjena.

In v čem je težava?

Preberi več

Ko si odvisen od čustev | Duhovna rast

Čustva so nekaj, kar se pojavlja. S tem, ko se pojavi, pa je že obsojeno, da tudi odide. Vsa čustva so takšna. In če se zapletemo v njih, če smo vajeni na ena čustva, no, potem imamo mogoče težavo, saj je njihova narava bežeča.

Če smo navezani na njih, potem imamo težavo, kajti, ko jih več ni, potem jih pogrešamo in jih želimo nazaj. Mnogi smo naučeni, da iščemo čustva, ki bi nam znotraj prebudila občutek, da je to čustvo spet tu, zunaj nas.

Ta dinamika se s pridom izkosišča v industriji, marketingu, televiziji in še kje. In to ni zdrava praksa, saj nas poškoduje, še bolj nas lahko naredi odvisne od zunanjih impulzov, ki pa sploh niso resnični.

Za nekaj trenutkov nam res da občutek, da smo izpolnjeni, zadovoljni, potem v naslednjem pa, spet izgine.

Narava čustev je minljiva in ne vem kako se sploh lahko zanašamo na to, da je nekaj, kar je obarvano s čustvi resnično, če je resica nekaj stalnega, čustva pa so bežeče in mniljiva. Vsekakor je dobro premisliti o tem. O tem morajo pošteno premisliti vsi, ki se na tak ali drugačen način želijo osvoboditi odvisnosti.

Preberi več

Spontana resnica | Duhovna rast

Na svetu imamo mnogo ljudi, ki se ukvarjajo z energijo, takšnim in drugačnim duhovnim delom. A ob tem velja ne pozabiti, da je vsako duhovno delo drugačno. Vsekakor je odvisno od karakteristik tega, ki ga izvaja, seveda pa je v največji meri odvisno od tega, ki prejema.

Prejemniki pač lahko prejmejo, kar pač prejmejo, a težava nastane, če stvari niso poravnane z njimi. Vsak oddajnik namreč pošlja svojo frekvenco, svoj spekter tega, kar dojema, da je duhovnost zanj. In včasih je zelo težko prepoznati tega, ki oddaja pravo frekvenco za nas.
Kaj pa je prava frekvenca za naš sprejemnik in kako jo sprejmemo? No, prava frekvenca je tista, ki se v popolnosti pokriva s tem, kar mi smo. To ne pomeni samo, da je v popolnosti enaki sinus oz. val, ki ga oddaja, temveč je tudi zelo pomembno, da je ta val uskaljen z našim valom, ker če ni, ne bomo prejeli prave kvalitete, ki bi nam lahko razblinila iluzijo, na kateri se šlepamo oz. iz katere igramo svojo dramo.

Preberi več

Ejlieni, naši, vaši.. | Naša prava narava

Ejlieni, vaši, naši, je sploh važno? Vse kar je, je tukaj zaradi nas. To je naša bistvena prisotnost. Pravzaprav smo vse to mi. A je sploh vse to važno?

Ejlieni so pač ena energija, ki jo je nedko pomenoval kot zunanja, izvenzemeljska. Zanimivo je, da je vesolje znotraj nas in da se pravzaprav vse dogaja tukaj. Vse kar doživljamo, je namreč znotraj nas, četudi za vse to pravimo, da je nekaj zunanjega. Je že res, da s čutili to zaznavamo kot nekaj, kar je onstran naše zaznave. A čigava in kdo je pravzaprav ta, ki vse to gleda?

Vsaka zaznava ima več nivojev. Ker se je naš um pač tako odločil. Za tistega, ki samo je, ne obstaja zunanje, ne notranje. On samo je.

Preberi več

Dobrodošli na Tomaževi spletni strani!