Dobrodošli na Tomaževi strani

Namen te strani je opis Tomaževega dela.

Na njej najdete vse kar je povezano z njegovim delom, gibanjem, seminarji, delavnicami. zdravljenjem, spreminjanjem resničnosti...

Splošni pogoji

Z registracijo na stran potrjujem, da se prijavljam tudi na splošne novice, s prijavo na e-novice pa še na regionalne novice in dogodke, ki jih izberem v padajočem meniju.

Prijavite se

Novice - prijavite se!

Naročam se na e-novice, ki se dotikajo dogodkov v vaši regiji in na splošne novice
Izberite regijo, kjer živite:
Prijavljam se in strinjam s pogoji

7 načinov kako čustveni vampirji izčrpujejo empate in visoko občutljive obsebe | Narcisoidnost

Čustveni vampir je neformalen termin za toksične ljudi, ki ti izčrpujejo tvojo energijo in v nas pustijo občutek čustvene izčrpanosti. Imajo parazitsko kvaliteto v tem, da izzovejo čustveno reakcijo v drugih in se »hranijo« na njihovih čustvih kot tudi drugih resursih. Empati in visoko občutljive osebe težijo k temu, da bi bile tarče energetskih vampirjev zaradi moči svojih čustev in vibracijske energije.

Vsi smo slišali za besedo »čustveni vampir«, a kaj le-ta v resnici pomeni? Za »čustvenega vampirja« smatram neformalno besedo za strupene (toksične) ljudi, ki nam odvzamejo našo energijo, naš občutek čustvene varnosti in naše zmožnosti poskrbeti za sebe. Zaradi tega ker smo v bližini čustvenega vampirja, lahko zapademo v depresijo, zaskrbljenost, prestrašenost, zmedenost in v bolečino. Le-to lahko vpliva na našo produktivnost, našo sposobnost osredotočanja se in vsesplošno mentalno, fizično in čustveno počutje.

Ta beseda se pogosto uporablja, da opiše narcise in sociopate, ki nas psihološko izčrpajo do krvi. Lahko se nanaša tudi na celo vrsto toksičnih ljudi, ki so egocentrični in sebični. Na katerokoli točko spektra pade čustveni vampir, lahko on ali ona ima slab učinek na tvoje mentalno zdravje.
Empati in visoko senzitivne osebe so lahko posebej dovzetni na to, da se nahajajo okoli teh tipov ker so čustveni vampirji pritegnjeni k naši toploti, sočutju in naši svetli energiji. Čustveni vampirji se hranijo s temi kvalitetami, da potešijo sebe, medtem, ko znotraj nas pustijo, da se počutimo bolni in izčrpani.

Tu je sedem znakov na katere bi morali biti pazljivi, če verjamete, da imate opravka s čustvenim vampirjem.

1. Izčrpajo vas fizično in čustveno, tako da ste nezmožni skrbeti zase ali biti produktivni

Biti v bližini toksične osebe je kot biti obtežen s težko črno smolo. To lahko vpliva tako na psihološko kot na fizično raven. Počutite se ohromljeni. Na to lahko reagira vaše celotno telo: mogoče bije hitreje vaše srce, znojijo se vam dlani in dobite boleč občutek, da nekaj ni v redu v svojem drobovju ali srcu. Lahko izkušate bolečino ali fizične bolezni, ki pridejo od nikoder.
Psihološko, občutite, da se vam zmanjšuje sposobnost samostojnega odločanja in povečan občutek brezupa. Nezmožni ste odreagirati konstruktivno zaradi pretirane pravice, ki si jo pripisuje ta toksična oseba, pomanjkanja empatije in briljantnega zanikanja vaših čustev, ki vstopi v vsako interakcijo, ki jo imate z njimi. Vašo energijo urijo, tako, da niste več zmožni postavljati svojega popolnega fokusa na stvari, ki so zares pomembne.

Njihov cilj je zamotiti vas z njihovimi manipulativnimi lastnostmi, tako, da več ne služite vašemu najvišjemu dobremu – namesto tega oskrbujete njihov ego, eksluzivno služite njim in njihovim potrebam.

2. Ko več niste v njihovi prisotnosti, še vedno lahko občutite kako učinkujejo na vas

Najdete se kako premišljujete o čudnih stvareh, katere so rekli ali krutih stvareh, ki so vam jih naredili. Njihove norčije vas bodo morda izčrpale, prav tako njihovi poizkusi začeti dramo ali njihovo očitno nespoštovanje vaših osnovnih potreb. Odkrili boste, da boste dvomili v svojo lastno resničnost in okuženostjo v trdovraten občutek dvoma vase.

Težka zaskrbljenost je pogosta za empate, ki se jih je »dotaknil« trk čustvenega vampirja. Pogosto je neizbežna depresija kot stranski učinek tega, da ste obdani s čustvenimi vampirji za dalj časa.

3. Začnete se počutit prepojeni z energijo, ko ste stran od njih za nekaj dni ali tednov, vendar pa traja dolgo časa, da se »razstrupite« od njihovega vpliva

Ko ste se odstranili od toksične osebe in ste imeli dovolj časa, da se psihološko »resetirate«, se počutite dosti lažji, srečnejši in bolj produktivni. To je skoraj tako, kot če je z vas dvignjena velika teža in ste sedaj zmožni iti naprej z večjo jasnostjo in obnovljeno močjo. Vendar pa, če še kdaj komunicirate z njimi, boste morda začutili, da vas ponovno odnese njihov kaos, ki povzroča norost.

4. Celo preprosti pogovor z njimi o nečem, ki naj bi imelo preprosto rešitev vas pusti dezorientirane in zmedene

Morda boste odkrili, da jim razlagate osnovno človeško dostojnost, pravičnost in integriteto vedno znova in znova. Zavračajo vam dati jasne odgovore in zavračajo častiti vas kot osebo, ki si zasluži upoštevanja in spoštovanja. Svoje toksične lastnosti projicirajo na vas. Postanejo preveč zaščitniški zaradi njihovega nepoklicanega obnašanja in jim je vseeno za bolečino, ki jo morda izkušate zaradi njihovega zanemarjanja ali zlorabe.

5. Radi prepičijo balon in njihova parazitska narava lahko povzroči, da se tudi vi počutite, kot da bi postajali toksični tudi vi

Čustveni vampirji se hranijo z vašo pozitivni energijo, med tem, ko vas pustijo podhranjene. Ko se počutite radostne, sigurne same v sebe in zaupate v sebe, se vam poizkušajo približati in vas »izpraznijo« s svojimi razvrednotenji, kritikami, in podtalnimi taktikami, da vas sabotirajo ali podcenijo.

Zanimivo je, prav tako kot lahko mitološki vampirji »ugriznejo« svoje žrtve in jih spremenijo v vampirje, sem odkrila, da dalj časa ste v bližini čustvenega vampirja, več začnete pobirati nekaterih njegovih toksičnih navad in čustvenih stanj.

Pri žrtvah, ki so jih terorizirali narcisi, imenujemo to, da dobivaš »narcisove bolhe«. Je začasno stanje, kjer prevzameš nekaj toksičnih lastnosti, ki si jim bil izpostavljen. Zaradi tega je tako pomembno iti kolikor se le da stran , še posebej če ste empat, ki ponotranja čustva drugih kot goba. Zadnja stvar, ki jo potrebujete je, da postanete tako toksični sami kot odziv na te tipe, na katere ste pozabili, da so bili predatorska bitja in ste jih pokončali.

6. Takšne stvari kot recipročnost z njimi ni; tukaj ste, da zadovoljite njihove potrebe, medtem, ko vas zanemarjajo

Čustveni vampirji so eno stranski. To pomeni, da kadarkoli jim preveč dajete (kot empati to radi počnejo), se veselijo, ker lahko jemljejo od vas. Njihovi pogovori se bodo običajno osredotočali na njih in jih predstavljali kot edine osebe, ki so pomembne. Delajo odločitve, ki vas zadevajo, brez tega, d bi sploh pomislili, kako se boste o tem počutili vi. Upravljajo in nadzirajo vas, da bi se sami počutili superiorni in močni. So končam vse, sem vse od vsega.

7. Ponižajo vas in jim je v zadovoljstvo, da vas sabotirajo

Čustveni vampirji na zgornjem koncu narcisističnega spektra težijo k temu, da so patološko ljubosumni na svojo žrtev. Ko vidijo, da vam uspeva in ste uspešni, le-to zanete v njih ljubosumje. Želijo vaše resurse zase in hlepijo po čemerkoli imate. Namesto, da bi proslavljali vaš uspeh, ga poizkušajo zmanjšati, spodkopati ali pa subtilno zmanjšati na kakršen koli način to lahko storijo.

Tako daleč lahko gredo, da ustvarijo sheme sodelovanja ali zatekanja k zadnji možnosti kot nepomembno zvijačo, da bi to storili. Neglede, če to pomeni hvaljenje nekoga, primerjanja tebe skozi več pomemben način z drugimi ali poizkušanja »skriti« tebe in te narediti manj vidnega tem, ki te cenijo, so vedno zunaj, da naredijo ime za sebe in eno pred vsemi, ki ogrožajo, da bi preusmerili reflektorje stran od njih.

Kaj narediti, ko ste bili »ugrizeni«?

Če ste bili žrtev čustvenega vampirja, je pomembno, da si vzamete oddih od toksičnosti te osebe in zreducirate kontaktiranje z njimi, kolikor le lahko. Včasih je edini način, da končate to vrsto parazitske povezave, da prenehate kontaktirati z njimi. Presekati popkovino je takrat najbolj pomembno, da si lahko tlakujete pot nazaj v čustveno svobodo.

Ne poizkusite se pogovoriti s čustvenimi vampirjem več, kot ste se že; ne bo delovalo. Namesto tega, uporabite svoje mentalne resurse za skrb zase – meditirajte, ukvarjajte se z jogo, pojdite tečt, ponovno se povežite z naravo, iščite toplo in nežno tolažbo podporne mreže, ki vas ceni. Trenirajte svojo zmožnost in povrnite svojo moč nazaj s tem, da sledite ciljem, sanjam in prijateljstvom, neodvisno od te osebe. Uporabite vsak in vse resurse, ki lahko pomagajo, da se razstrupite od te nezdrave osebe in se premaknite naprej od  strupenega ugriza narcisoida.

vir: https://thoughtcatalog.com/

Tomaž Flegar, Ponedeljek-Petek 9h-17h Grič 32, 1000 Ljubljana-Brdo * GSM: 041 890 078 * tomaz.flegar@gmail.comtomaz.flegar@gmail.com
Onewer